Τα όρια καθορίζουν τις σχέσεις μας σε κάθε επίπεδο. Ως προς την εργασία, διευκρινίζουν τι είναι και τι δεν είναι ευθύνη μας, διαφυλάσσουν τη σωματική και συναισθηματική μας ενέργεια, δημιουργούν σαφείς επαγγελματικές προσδοκίες και μας επιτρέπουν να ζούμε σύμφωνα με τις αξίες και τα θέλω μας.

Η έλλειψη υγιών ορίων στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσει το άγχος, να προκαλέσει ένα αίσθημα εξάντλησης, να προκαλέσει τριβές καθώς και μειωμένη απόδοση.

Για ποιους τομείς είναι απαραίτητα έτσι ώστε να είμαστε πιο υγιείς συνολικά και πιο ευτυχείς στην καθημερινότητά μας στη δουλειά;

Τα 5 είδη ορίων που πρέπει να βάλετε στην εργασία σας

#1 Όγκος εργασίας

Είναι σημαντικό για ένα άτομο να μην φέρει εις πέρας τη δουλειά δύο- τριών ατόμων αλλιώς είναι  θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους επιπτώσεις που αφορούν θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως το στρες και η εξουθένωση.

#2 Σαφείς ρόλοι

Η ασάφεια σχετικά με τις ευθύνες ενός υπαλλήλου μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αβεβαιότητα ή να καταλήξει στην αποδοχή μιας θέσης που μπορεί να μην ταιριάζει στον εργαζόμενο.

#3 Όρια εργασίας- ζωής

Η ικανότητα να χαράσσουμε τη γραμμή μεταξύ του σημείου που τελειώνει η εργασία και ξεκινά ο προσωπικός μας χρόνος γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κατακτηθεί με την τεχνολογία να μας «κυνηγά» 24 ώρες το 24ωρο.

Όταν η εργασία «κλέβει» σε μόνιμη βάση χρόνο από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τον εαυτό μας, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα ασήκωτο ψυχολογικό και σωματικό βάρος με κόστος για την υγεία.

#4 Επικοινωνία

Τα αποτελεσματικά και υγιή όρια στο χώρο εργασίας απαιτούν σαφή επικοινωνία που διέπεται από σεβασμό.

Η αποσαφήνιση των προσδοκιών και των προτεραιοτήτων και η δημιουργία ρεαλιστικών και διαχειρίσιμων προθεσμιών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική απόδοση και την ευημερία ενός εργαζόμενου.

Για να συμβούν αυτά απαιτείται μια ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία καθώς και συζητήσεις- διαπραγματεύσεις με σεβασμό.

#5 Συμπεριφορά

Η χρήση εκφοβιστικής γλώσσας αλλά και οι μη λεκτικές απειλητικές χειρονομίες δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές σε οποιονδήποτε χώρο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της εργασίας.

Τέτοιες συμπεριφορές επηρεάζουν βαθιά ένα άτομο, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και τη συνολική του ευημερία.

Τα σταθερά όρια συμπεριφοράς με σαφείς συνέπειες για τέτοιες παραβιάσεις πρέπει να κοινοποιούνται και να εφαρμόζονται με συνέπεια.

Υπάρχει τρόπος να είμαστε πιο χαρούμενοι στη δουλειά

Πέραν των υγιών ορίων που πρέπει να θέσετε στους παραπάνω τομείς, για να παίρνετε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία σας:

Χαμογελάστε και πείτε «ευχαριστώ»

Κάτι τόσο απλό όσο ένα χαμόγελο μπορεί να στείλει «σήματα» ευτυχίας στον εγκέφαλό σας.

Επιπλέον, η ανταλλαγή εκφράσεων ευγνωμοσύνης όπως το «ευχαριστώ», τονώνουν την αυτοεκτίμηση, πυροδοτώντας έναν κύκλο θετικών συμπεριφορών και συναισθημάτων.

Μην κάνετε το multitasking, συνήθεια

Αντί να κάνετε… ταχυδακτυλουργικά για να διαχειριστείτε τον όγκο της δουλειάς, εστιάστε σε μία εργασία τη φορά. Θα είστε πιο δημιουργικοί και θα εξοικονομείτε περισσότερο χρόνο.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Βρείτε το χρόνο να πείτε «μπράβο» στον εαυτό σας αφού ολοκληρωθεί μια απαιτητική ημέρα, είτε αυτό σημαίνει να βγείτε έξω για φαγητό είτε μια απλή ρουτίνα αυτοφροντίδας στο σπίτι.

Μην ξεχνάτε να τρώτε καλά και να παραμένετε ενυδατωμένοι

Μια σωστή διατροφή και η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια κάθε εργάσιμης ημέρας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα επίπεδο ενέργειας καθώς και στη στάση σας.

Ξαναβρείτε το νόημα σε ό,τι κάνετε

Γιατί δουλεύετε τόσο σκληρά;

Αναλογιστείτε την ημέρα σας, ανακαλέστε τα θετικά, σημειώστε τα και ανατρέξτε σε αυτά σε στιγμές προβληματισμού που χρειάζεστε μια «ώθηση».