Αν είστε ένα άτομο ανοιχτό στο να δοκιμάζει νέα πράγματα, μια προσωπικότητα «ζεστή» και ευγενική, τότε είναι πιο πιθανό να επιλέξετε τη vegan διατροφή. Αν πάλι είστε πιο «κλειστοί» και ίσως κάποιες φορές πιο απότομοι στις αντιδράσεις σας, τότε ίσως προτιμάτε περισσότερο το κρέας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ανασκόπηση μελετών που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite».

Τι μελέτησαν οι ερευνητές

Στην εν λόγω ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν 17 μελέτες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη διατροφή σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν αν τα άτομα που κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, μοιράζονται κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα τους.

Στις μελέτες συμμετείχαν περίπου 70.000 συμμετέχοντες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 το πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με σύντομες φράσεις που είχαν να κάνουν με την προσωπικότητα και τα συναισθήματά τους, όπως «νιώθω άνετα με τους ανθρώπους γύρω μου» ή «έχω να πω έναν καλό λόγο για όλους».

Όλες οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων, βασιζόμενες στη θεωρία στον κλάδο της ψυχολογίας που αφορά τα «5 βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας», τα οποία είναι:

  • Η δεκτικότητα.
  • Η θετικότητα.
  • Ο νευρωτισμός (αφορά άτομα που δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε στρεσογόνους παράγοντες και είναι πιο πιθανό να ερμηνεύουν συνήθεις καταστάσεις, όπως μικρές απογοητεύσεις ως απελπιστικά δύσκολες).
  • Η εξωστρέφεια.
  • Η ευσυνειδησία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι παράγοντες «πίσω» από τις αποφάσεις μας ως προς το φαγητό που καταναλώνουμε υφίστανται και παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να μοιράζονται οι vegan

Η μελέτη δεν βρήκε σταθερές συσχετίσεις μεταξύ νευρωτισμού, εξωστρέφειας, ευσυνειδησίας και διατροφικού στυλ, υποδηλώνοντας ότι μόνο η δεκτικότητα και η θετικότητα ήταν κατά βάση εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέφεραν μεταξύ vegan και κρεατοφάγων.

Τα άτομα που επιλέγουν μια vegan διατροφή κινητοποιούνται από σκέψεις όπως η βιωσιμότητα, τα δικαιώματα των ζώων και η μείωση των κινδύνων ζωονόσων για τη δημόσια υγεία, όπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Χόπγουντ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Κατά τον ίδιο, τέτοιες σκέψεις φανερώνουν άτομα με περιέργεια για γνώση και προθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η δεκτικότητα συνδέεται περισσότερο με το φιλελευθερισμό, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια και την ενσυναίσθηση.

Όπως αποκάλυψε, τα vegan άτομα είναι πιο πιθανό να είναι «ζεστά», συμπονετικά, ευγενικά, «ανοιχτά» και καλοπροαίρετα.

Όσον αφορά τα φύλα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι δεκτικές και τελικά να επιλέξουν μια vegan διατροφή.