Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην κοιλιά σας, ενδεχομένως να αναρωτιέστε εάν πρόκειται για φούσκωμα ή για αύξηση του βάρους. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να αισθάνεστε το ίδιο, το αυξημένο λίπος και το φούσκωμα έχουν βασικές διαφορές.

Το φούσκωμα πρόκειται για την υποκειμενική αίσθηση της κοιλιακής πληρότητας, της πίεσης ή των παγιδευμένων αερίων. Με άλλα λόγια, η κοιλιά σας είναι γεμάτη υγρά ή αέρια και αποτελεί γενικά μια προσωρινή κατάσταση.

Αντίθετα, το κοιλιακό λίπος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και για να μειωθεί θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσετε την σωματική δραστηριότητα.

Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το διατροφικό πλάνο για να χάσετε 4 κιλά σε έναν μήνα με ασφάλεια.

Φούσκωμα VS λίπους

Μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να βρείτε περί τίνος πρόκειται, περιλαμβάνουν:

Φουσκώνει μόνο η κοιλιά σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λίπος αποθηκεύεται σε όλο το σώμα μέσω των λιποκυττάρων. Έτσι εάν τα επίπεδα λίπους έχουν αυξηθεί, πιθανότατα θα παρατηρήσετε αλλαγές και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι μηροί ή τα χέρια σας.

Αλλά αν η κοιλιά σας είναι το μόνο μέρος του σώματος που φαίνεται να… «μεγαλώνει», τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για φούσκωμα που σταδιακά θα υποχωρήσει.

Πόσο διαρκεί;

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν παχύνετε ή εάν απλώς αντιμετωπίζετε φούσκωμα, είναι να παρατηρήσετε πόσο διαρκεί. Το φούσκωμα συνήθως έρχεται και φεύγει ενώ το κοιλιακό λίπος είναι σταθερό.

 Τι προκαλεί φούσκωμα;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνισή του. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους, περιλαμβάνουν:

  1. Συσσώρευση αερίων στο έντερο.
  2. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φυτικών ινών, φασολιών, γαλακτοκομικών προϊόντων.
  3. Δυσκοιλιότητα.
  4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  5. Τρώτε γρήγορα.
  6. Άλλες υποκείμενες παθήσεις, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, οι τροφικές αλλεργίες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Για αρχή μπορείτε να δοκιμάστε να αποφεύγετε τροφές και δραστηριότητες που γνωρίζετε ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής του.

Πιο συγκεκριμένα δοκιμάστε να αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές αλλά και εκείνες που παράγουν αέρια, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φασόλια, το λάχανο και ό,τι έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλεί ενοχλήσεις και φούσκωμα.

Προσπαθήστε να τρώτε πιο αργά και να επιλέγετε τροφές που ευνοούν την ομαλή κινητικότητα του εντέρου, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος.

Εάν το φούσκωμα ή οι ενοχλήσεις επιμείνουν, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Τι αυξάνει το κοιλιακό λίπος;

Σε αντίθεση με το φούσκωμα που είναι παροδικό, το κοιλιακό λίπος, που ονομάζεται επίσης σπλαχνικό λίπος, μπορεί να είναι επίμονο, ειδικά εάν δεν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Το κοιλιακό λίπος είναι συνήθως αποτέλεσμα της συνολικής αύξησης βάρους, που συμβαίνει όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίτε».

Για μερικούς ανθρώπους, το κοιλιακό λίπος είναι αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής και ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας.

Αλλά για άλλους, μπορεί να οφείλεται κυρίως στη διατροφή, και πιο συγκεκριμένα, στην κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εάν ασκούνται τακτικά.

Πώς θα απαλλαγείτε

Η μείωση κοιλιακού λίπους μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και άπαχης πρωτεΐνης και τη μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων, της ζάχαρης και του αλκοόλ.

Όσον αφορά την γυμναστική, φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης την εβδομάδα.

Επιπλέον, δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης την εβδομάδα μπορεί να συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του λίπους όχι μόνο στην κοιλιά αλλά και σε ολόκληρο το σώμα.