Το άγχος εκδηλώνεται με τον δικό του τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε άνθρωπο. Κάποιες φορές είναι εποικοδομητικό, άλλες ανεπαίσθητο και άλλες πολύ πιο έντονο. Το παρακάτω quiz μπορεί να σας διευκολύνει να συνειδητοποιήσετε αν το στρες που αισθάνεστε είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια ή αν ήρθε η στιγμή να κάνετε αλλαγές.

Εάν απαντήσετε «ναι» σε 6 ή περισσότερες από τις ακόλουθες ερωτήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να λάβετε δράση για να καταπολεμήσετε αυτό το συναίσθημα που σας ταλαιπωρεί.

Απαντήστε με ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε αυτές τις 10 ερωτήσεις

#1 Νιώθετε ότι η ζωή σας είναι εκτός ελέγχου και ότι έχετε πάρα πολλά πράγματα να διαχειριστείτε ταυτόχρονα;

#2 Νιώθετε συχνά σύγχυση, ευερεθιστότητα, κούραση ή σωματική εξασθένηση;

#3 Έχετε τακτικά διαπροσωπικές συγκρούσεις (π.χ. με τον σύζυγό σας, τα παιδιά σας ή άλλα μέλη της οικογένειας, φίλους και συναδέλφους);

#4 Νιώθετε ότι οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργείτε στο σπίτι ή στη δουλειά;

#5 Η δουλειά ή η καθημερινή σας ζωή δεν σας δίνει πλέον καμία ευχαρίστηση;

#6 Νιώθετε ότι ο όγκος της online αλληλογραφίας να σας «πνίγει»;

#7 Αισθάνεστε ότι τρέχετε συνέχεια αλλά βρίσκεστε μονίμως κολλημένοι στο ίδιο σημείο;

#8 Τείνετε να έχετε ενοχές κάθε φορά που προσπαθείτε να χαλαρώσετε;

#9 Έχετε βιώσει πρόσφατα ένα γεγονός που άλλαξε τη ζωή σας;

#10 Όταν είστε αγχωμένοι, αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε σε κανέναν;

Αν η βαθμολογία σας σας ανησυχεί, ώρα να κάνετε κάτι

Η στάση μας απέναντι στο άγχος έχει να κάνει πολύ με το πόσο επηρεαζόμαστε από αυτό.

Προσπαθήστε να αναθεωρήσετε την άποψή σας για το στρες, βλέποντάς το όχι ως απειλή αλλά ως μια πρόκληση που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας σε ποικίλα επίπεδα.

Για να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση, προσπαθήστε να εντοπίστε την πηγή του και:

Βάλτε στη ζωή σας το διαλογισμό

Ο διαλογισμός προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία.

Βρεθείτε περισσότερο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Το να κάνετε νέους φίλους ή να συναναστρέφεστε όσο πιο τακτικά μπορείτε με τους ήδη υπάρχοντες μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος.

Η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων με φίλους μπορεί να σας ανακουφίσει έστω και για λίγο ώστε να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία τις όποιες αναποδιές της καθημερινότητας.

Εστιάστε στον ύπνο, την καλή διατροφή και την άσκηση

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μια κακή διατροφή αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και περισσότερο άγχος.

Ο καλός ύπνος επίσης αποτελεί πηγή σωματικής και ψυχικής ανθεκτικότητας. Ο μη ποιοτικός ύπνος από την άλλη μπορεί να κάνει δύσκολη την διαχείριση ακόμη και σχετικά ήπιων καταστάσεων.

Μαζί με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας, η τακτική άσκηση μπορεί με τη σειρά της να ελαχιστοποιήσει τα σημάδια του στρες και να προάγει την ποιότητα του ύπνου σας.

Μείνετε μακριά από τοξικά άτομα

Όποια και αν είναι η φύση της σχέσης σας μαζί τους, τα τοξικά άτομα είναι καλό να τα βγάλετε τελείως από τη ζωή σας ή τουλάχιστον να βάλετε αυστηρά όρια.

Όταν πια απελευθερωθείτε από τέτοιου είδους συναναστροφές, θα αισθάνεστε πιο δυνατοί και θα αφήσετε χώρο στη ζωή σας για ουσιαστικές συνδέσεις που θα σας «προστατεύουν» από αγχώδη συναισθήματα.

Μην το παρακάνετε με τις ευθύνες

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους άλλους και να είμαστε καλοί στη δουλειά μας, στοιχεία που θα ήταν αξιοθαύμαστα αν δεν καταλήγαμε να τρέχουμε για όλα, βλάπτοντας τελικά την υγεία και την ευημερία μας.

Κοιτάξτε τη «λίστα» με ό,τι σας ανησυχεί. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα δική σας ευθύνη να διευθετηθούν;

Ίσως τελικά διαπιστώσετε ότι πάνω από το 50% των πραγμάτων για τα οποία αγχώνεστε, δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στη δική σας λίστα.

Σημείωση: Το test δεν αποτελεί επιστημονικό εργαλείο. Ο σκοπός του είναι να σας δώσει μια εικόνα για το επίπεδο του άγχους σας. Αν αισθάνεστε πως αντιμετωπίζετε έντονο άγχος και δυσφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση.