Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA) στο Σικάγο, αποκάλυψε πως ο πονοκέφαλος πιθανόν να συνδέεται με τη φλεγμονή στον αυχένα.

Η εν λόγω μελέτη παρέχει τις πρώτες αντικειμενικές ενδείξεις για την πολύ συχνή εμπλοκή των μυών του λαιμού στην πρόκληση πρωτοπαθών πονοκεφάλων.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής θα μπορούσε να είναι μια λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ενήλικες ηλικίας από 20 έως 31 ετών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες. Από αυτά τα 50 άτομα, τα 16 είχαν πονοκεφάλους τάσης και τα 12 υπέφεραν και από επεισόδια ημικρανίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία των τραπεζοειδών μυών οι οποίοι εκτείνονται στο πίσω μέρος του λαιμού, τους ώμους και τον αυχένα.

Οι Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με πονοκεφάλους τάσης και επεισόδια ημικρανίας είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σημάτων Τ2.

Αυτά τα σήματα ενεργοποιούνται όταν ενεργοποιούνται ορισμένοι μύες, όπως συμβαίνει μέσω της φλεγμονής.

Αυτό σημαίνει ότι η ενεργοποίηση των μυών του αυχένα μέσω της φλεγμονής μπορεί να συνδέεται με τέτοιου είδους πόνους.

Θα μπορούσε η θεραπεία της φλεγμονής να μας απαλλάξει από πονοκέφαλο και ημικρανία;

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή στον αυχένα που μπορεί να προκληθεί από κακή στάση του σώματος, τραυματισμό ή και στρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση πονοκεφάλου και ημικρανίας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε στοχευμένες θεραπείες για τη μείωση της φλεγμονής στον αυχένα, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη λήψης φαρμάκων για τον πονοκέφαλο μακροπρόθεσμα.

«Τέτοιου είδους θεραπείες που στοχεύουν στους μυς του λαιμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταυτόχρονη ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα και από τον ενοχλητικό πόνο στο κεφάλι», τόνισαν οι ίδιοι.

Τι άλλο μπορεί να πυροδοτήσει πονοκέφαλο και ημικρανία

Σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα τρόφιμα, ισχυρά αρώματα, τα φώτα που τρεμοπαίζουν, οι αλλαγές του καιρού και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο και ημικρανία.

Αν και οι αιτίες ποικίλουν αναλόγως την περίπτωση, οι συνηθέστερες περιλαμβάνουν:

Στρες

Το άγχος, η εκτεταμένη ανησυχία, το σοκ ή και η θλίψη μπορούν να απελευθερώσουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, προκαλώντας έντονο πόνο στο κεφάλι.

Εμμηνορροϊκός κύκλος

Για αρκετές γυναίκες, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να πυροδοτήσει την ημικρανία. Συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να εκδηλωθούν μερικές ημέρες πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου ή ακόμα και κατά την ωορρηξία.

Οι ορμονικές αλλαγές επίσης θεωρούνται μία πιθανή αιτία όπως και η εμμηνόπαυση.

Έντονο φως ή άρωμα

Το έντονο άρωμα, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πονοκέφαλου ή ημικρανίας σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ πρόκληση είναι για πολλούς και ο έντονος φωτισμός σε καταστήματα ή άλλους κοινόχρηστους χώρους.