Το ελαιόλαδο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με  μελέτη του Πανεπιστημίου Όμπερν που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients». Συγκεκριμένα, οι ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ας δούμε αναλυτικά τι εξέτασαν και τι σημαίνουν τα ευρήματά τους ως προς την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 25 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, από τους οποίους ζητήθηκε να καταναλώνουν περίπου τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα για έξι μήνες στη διατροφή τους.

Δεκατρείς από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε μια κατηγορία οργανικών ενώσεων που ονομάζονται φαινόλες.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις πριν και μετά την κατανάλωση ελαιόλαδου, όπως μαγνητική τομογραφία, γνωστικά τεστ και ανάλυση αίματος για βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα και η σημασία τους

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων βελτιώθηκε.

Πιο αναλυτικά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενίσχυσε τη λειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και τη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου αφού τον προστατεύει από την έκθεση σε νευροτοξίνες που σχετίζονται με το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των εγκεφαλικών αποβλήτων.

Όσον αφορά τους βιοδείκτες αίματος, τα ευρήματά έδειξαν αλλαγές σε βασικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων όταν καταναλώνουν ελαιόλαδο.

«Ενώ χρειαζόμαστε πρόσθετες μελέτες για να τις κατανοήσουμε, οι θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στον εγκέφαλο είναι ένα σημαντικό εύρημα. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και προηγούμενων προκλινικών μελετών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας θα μπορούσε να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή και να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να υλοποιήσουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με άτομα χωρίς γνωστικά προβλήματα και μια ευρύτερη δοκιμή με μια ποικιλία ποιοτήτων ελαιόλαδου», κατέληξαν οι ίδιοι.

Γνωστά οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία

Προστατεύει την καρδιά

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Τόσο οι μελέτες παρατήρησης όσο και οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το ελαιόλαδο, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μέσω της ομαλοποίησης της δράσης της ινσουλίνης.

Βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου

H συχνή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν συχνά ελαιόλαδο έχουν έως  και 41% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό συγκριτικά με άλλα άτομα που δεν το προτιμούν στη διατροφή τους, σύμφωνα με έρευνα.