Η αρχή της νέας χρονιάς είναι μια αφορμή για νέους στόχους, καλές προθέσεις και αποφάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σας… Αλλά γιατί να αναβάλετε να φροντίσετε την υγεία σας και να μην ξεκινήσετε από τώρα να υιοθετείτε μερικές απλές συνήθειες για να έχετε ένα προβάδισμα το 2024;

Περάστε χρόνο στη φύση

Πόσο χρόνο περάσατε έξω αυτήν την εβδομάδα;

Οι άνθρωποι που περνούν μόλις δύο ώρες την εβδομάδα σε υπαίθρια φυσικά περιβάλλοντα, όπως αστικά πάρκα, δασικές εκτάσεις και παραλίες, αναφέρουν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας από αυτούς που δεν το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Προηγούμενη δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine» επιβεβαιώνει ότι όσοι απολάμβαναν τη φύση έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν γενικά μειωμένη πιθανότητα (κατά 33%) να χρειαστούν διαφόρων ειδών ψυχιατρικά φάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά), καθώς επίσης 36% μικρότερη πιθανότητα να χρειαστούν φάρμακα κατά της υπέρτασης και 26% κατά του άσθματος.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη έχει ισχυρή θετική επιρροή και στην ψυχική ευημερία, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και χαρίζοντας αισιοδοξία.

Μάλιστα, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Maynooth, λένε ότι η ευεργετική της δράση αντικατοπτρίζεται και στη σωματική υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychology,οι άνθρωποι που εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα πράγματα που είχαν στη ζωή τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τα επόμενα 4 έως 9 χρόνια.

Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε να βρείτε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας φέτος.

Ωστόσο, αν δεν είστε έτοιμοι για μια τέτοιου είδους δέσμευση, μπορείτε σιγά-σιγά να αρχίσετε να προσδιορίζετε πράγματα που μπορεί να θεωρείτε δεδομένα και στη συνέχεια, να αφιερώστε λίγο χρόνο για να τους δώσετε περισσότερη προσοχή.

Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη ακόμη και μικρά, καθημερινά πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση, ακόμη κι αν φαίνονται κοινά ή ασήμαντα, όπως το ζεστό φαγητό στο τραπέζι σας ή η στέγη πάνω από το κεφάλι σας.

Κάντε διατάσεις

Οι περισσότεροι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σκυμμένοι μπροστά σε οθόνες – είτε του υπολογιστή είτε του κινητού – αισθάνονται ένταση και σφίξιμο στον αυχένα, τον λαιμό ή και τους γοφού.

Αυτή όμως, δεν χρειάζεται να είναι η καθημερινότητά σας…

Η ενσωμάτωση των διατάσεων στην πρωινή ή τη βραδινή σας ρουτίνα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε φέτος τα Χριστούγεννα στον εαυτό σας, καθώς μπορούν να σας προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως:

  1. Μυϊκή χαλάρωση.
  2. Ανακούφιση του πόνου στη μέση.
  3. Καλύτερη ροή οξυγόνου και πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.
  4. Μείωση του άγχους.
  5. Καλύτερη στάση σώματος.
  6. Επιβράδυνση του εκφυλισμού των αρθρώσεων.
  7. Εξάλειψη του πόνου που προκαλείται από το στρες των μυών.
  8. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  9. Μείωση του κινδύνου τραυματισμών.

Δοκιμάστε μια νέα συνταγή

Η περίοδος των γιορτών είναι ιδανική για να πειραματιστείτε στην κουζίνα.

Τι θα κερδίσετε; Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology, δείχνει ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνά ή φτιάχνουν γλυκά αισθάνονται πιο χαλαροί και πιο ευτυχισμένοι στην καθημερινή τους ζωή.

Κι αυτή είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αλλά και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Επιπλέον, το μαγειρευτό φαγητό είναι πιο υγιεινό, καθώς έχετε τον έλεγχο των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσετε, άρα νιώθετε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.