Ο πονόλαιμος μόλις ξυπνήσετε είναι συνήθως ένδειξη ότι έχετε κρυώσει. Αυτό όμως, μπορεί να μην ισχύει πάντα. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πίσω από την ενόχληση ή την ξηρότητα στον λαιμό, που δεν σχετίζονται με το κρύωμα.

Συχνά οφείλεται στην μεταρινική ενστάλαξη, όπου παχιά και κολλώδης βλέννα από τα ιγμόρεια μπορεί να στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις ή ακόμα και από βακτήρια που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια, περιλαμβάνουν:

1. Οι αλλεργίες σας «ξύπνησαν»

Ενώ ο κνησμός και το φτέρνισμα πρόκειται για τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τις εποχικές αλλεργίες, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ενοχλήσεις όπως ο πονόλαιμος.

Η γύρη, η σκόνη, η μούχλα ή το τρίχωμα από τα κατοικίδια μπορεί να εντείνουν την φλεγμονή στους αεραγωγούς, προκαλώντας δυσφορία στο λαιμό.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν τα αλλεργικά σας συμπτώματα και να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτά.

2. Πονόλαιμος εξαιτίας του κρύου, ξηρού αέρα

Οι πολύ ψυχρές ή ξηρές συνθήκες μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να αυξήσει την παραγωγή βλέννας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους αεραγωγούς σας υγρούς, εξηγούν οι ειδικοί. Και όταν αυτή η επιπλέον βλέννα αρχίσει να περνάει στο λαιμό σας, τότε ενδεχομένως να νιώσετε άβολα συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος.

Όπως η γύρη, έτσι και ο ξηρός αέρας θα μπορούσε να ευθύνεται για τον πονόλαιμο που αισθάνεστε όταν ξυπνάτε το πρωί.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ατμόσφαιρα στους χώρους σας ισορροπημένη, υγραίνοντας ή ξηραίνοντας την ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες του σπιτιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής του Κλίβελαντ, στοχεύστε να διατηρήσετε το επίπεδο υγρασίας του σπιτιού σας μεταξύ 30 και 50%.

3. Έχετε παλινδρόμηση οξέος

Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τον ύπνο μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέος, η οποία τείνει να χειροτερεύει όταν ξαπλώνετε.

Η παλινδρόμηση ερεθίζει το λαιμό σας και μπορεί να προκαλέσει πόνο, βραχνάδα ή ξηρό βήχα, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική του Κλίβελαντ. Και επειδή τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξυπνάτε με πονόλαιμο πιο συχνά.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Η διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο. Αποφύγετε τροφές που εντείνουν την καούρα και προσπαθήστε να μην τρώτε περίπου τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο ενώ οι ειδικοί από την Κλινική του Κλίβελαντ προτείνουν να κοιμάστε με ένα επιπλέον μαξιλάρι.

4. Ροχαλίζετε ή έχετε υπνική άπνοια

Όταν έχετε υπνική άπνοια ή απλώς ροχαλίζετε, τείνετε να κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα τις περισσότερες ώρες της νύχτας. Αυτή η στοματική αναπνοή (και οι δονήσεις του ροχαλητού στις φωνητικές σας χορδές) μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή πονόλαιμο το επόμενο πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική  Mayo.

Εκτός από τον πονόλαιμο, άλλα συμπτώματα υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν:

  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Επεισόδια όσο κοιμάστε όπου σταματάτε να αναπνέετε.
  • Ξυπνάτε λαχανιασμένοι ή με το αίσθημα ότι πνίγεστε.
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Αλλαγές στην διάθεση.
  • Υψηλή πίεση.