Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς οι μυς, τα νεύρα αλλά και τα οστά εξαρτώνται από αυτήν για να λειτουργήσουν. Συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της φυσικής άμυνας του οργανισμού σε ιούς και μικρόβια, πράγμα που δεν πρέπει να αμελούμε ειδικά αυτήν την περίοδο του χειμώνα, που γρίπη και κορωνοϊός «κυκλοφορούν».

Μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδά της μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, όμως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να προσέξουμε. Εάν περνάτε χρόνο στο φως του ήλιου ενώ είστε μέσα στο σπίτι σας, για παράδειγμα εάν κάθεστε δίπλα στο παράθυρο σε μια ηλιόλουστη μέρα, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να περνάτε χρόνο έξω στον ήλιο.

Αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι πιο εμφανής τους ψυχρότερους, πιο σκοτεινούς μήνες του χρόνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αξίζει να εξετάσετε τις επιλογές σας για να ενισχύσετε εναλλακτικά τα επίπεδα σας, όπως μέσω της διατροφής σας.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Οι τροφές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας περιλαμβάνουν:

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, περίπου 100 γραμμάρια σολομού καλύπτει το 66% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη D.

Η ρέγγα και οι σαρδέλες αποτελούν εξίσου καλές επιλογές. Μπορείτε να βρείτε την ρέγγα καπνιστή ή σε τουρσί.

Κρόκοι αυγών

Τα ψάρια δεν είναι η μόνη πηγή βιταμίνης D. Τα αυγά είναι μια άλλη καλή πηγή. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι και τα λιπαρά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται κυρίως στον κρόκο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού καλύπτει περίπου το 5% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη D.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, τα μανιτάρια παράγουν βιταμίνη D2, που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα, μπορεί όμως να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ζωική βιταμίνη D3.

Χυμός πορτοκαλιού

Εάν συνηθίζετε να απολαμβάνετε τις ζουμερές φέτες πορτοκαλιού, ίσως να θέλετε να επιλέξετε καλύτερα το χυμό του, καθώς μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι πρόκειται για μια καλή πηγή προβιοτικών, ασβεστίου, πρωτεϊνών αλλά και βιταμίνης D. Μπορείτε να το απολαύσετε με λίγη βρώμη και μερικά κομμάτια φρούτων για πρωινό, ως σνακ ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως βάση στα smoothie σας.