Μικροί αλλά παντοδύναμοι, οι σπόροι chia είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν να μειώνουν την πίεση αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αυτή η είδηση έρχεται από την νέα επιστημονική ανασκόπηση, η οποία υποδεικνύει ότι οι σπόροι chia περιέχουν:

  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σωλήνα.
  • Αντιοξειδωτικά.
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες.

«Ρίχνουν» την πίεση

Οι ερευνητές «αναζήτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των σπόρων chia», που σημαίνει ότι εξέτασαν τις γενετικές πληροφορίες των συγκεκριμένων σπόρων στο εργαστήριο. Όπως υποδηλώνει η έρευνα, τα οφέλη των σπόρων chia πιθανότατα πηγάζουν από τη σύνθεσή τους.

«Οι σπόροι chia θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», εξηγούν οι ερευνητές και συμπληρώνουν: «Οι σπόροι chia είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών φυτικής προέλευσης. Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών έχει συνδεθεί με μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Για παράδειγμα, παλαιότερη μικρή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 42 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 40 γραμμάρια σπόρων chia καθημερινά για 12 εβδομάδες είδαν μείωση στη συστολική αρτηριακή τους πίεση.

Προστατεύουν και από τον καρκίνο

Από την άλλη, οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική δράση των σπόρων chia κατά του καρκίνου στις υψηλές συγκεντρώσεις σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. «Αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες», εξηγούν οι ερευνητές.

«Αυτή η προστατευτική δράση είναι σημαντική για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης από παρατεταμένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις που συχνά σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος».

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες. «Ως μέρος μιας συνολικά ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, οι σπόροι chia μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία και τον καρκίνο» αναφέρουν.

Πώς θα βάλετε τους σπόρους chia στην διατροφή σας

Για να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να τους βάλετε στην διατροφή σας αργά και σταδιακά. Επειδή οι σπόροι chia απορροφούν υγρά και διογκώνονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενυδάτωση είναι κομβικής σημασίας για να μειώσετε την πιθανότητα πεπτικών ενοχλήσεων.

Μερικοί τρόποι για να τους εντάξετε στην διατροφή σας, περιλαμβάνουν:

Πλιγούρι βρώμης

Για να αναβαθμίσετε το πρωινό σας, δοκιμάστε να πασπαλίσετε το πλιγούρι βρώμης σας με σπόρους chia. Μπορείτε να βάλετε γάλα, γιαούρτι ή νερό και να το αφήσετε για πέντε έως δέκα λεπτά πριν το φάτε.

Πουτίγκα με chia και μούρα

Εάν αναζητάτε κάτι διαφορετικό για το γλυκό σας σνακ, αυτή η πουτίγκα με σπόρους chia και μούρα (που μπορείτε να φάτε και για πρωινό) είναι η ιδανική επιλογή.