Ερευνητές από τη Φινλανδία εξέτασαν το ενδεχόμενο αν ο καλός ύπνος συνδέεται και με κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι άνθρωποι που είναι συμπονετικοί είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα όσον αφορά την ξεκούρασή τους και να απολαμβάνουν πιο ποιοτικό ύπνο και εν γένει καλύτερη υγεία σε αντίθεση με εκείνους που στερούνται αυτού του χαρακτηριστικού.

Θα μπορούσε επομένως η συμπόνια να αντισταθμίσει τις δυσκολίες που αφορούν τη νυχτερινή μας ανάπαυση;

Η μελέτη

Στην εν λόγω μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain and Behavior», διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ συμπόνιας και ποιότητας ύπνου για περισσότερους από 1.000 νεαρούς ενήλικες σε μια μακρά περίοδο 11 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις ορισμένων στοιχείων του χαρακτήρα τους στην αρχή και στο τέλος αυτής της περιόδου μέσω επιστημονικών ερωτηματολογίων προσδιορισμού προσωπικότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν τα πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων συνολικά τρεις φορές ώστε να εντοπίσουν και να συγκρίνουν τυχόν διαταραχές που σχετίζονται με αυτόν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από μια άλλη μελέτη 37 ετών στην οποία συμμετείχαν 3.596 Φινλανδοί ηλικίας από 3 έως 18 ετών.

Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα συμπόνιας είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου και αντιμετώπιζαν λιγότερες διαταραχές. Ωστόσο, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ συμπόνιας και διάρκειας ύπνου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην ποιότητα ύπνου συμπονετικών ατόμων και μη.

Συμπόνια- Θα μπορούσε να αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση;

Τα υψηλά επίπεδα συμπόνιας φαίνεται να αποτελούν έναν από τους δείκτες για διαχρονικά λιγότερες δυσκολίες στον ύπνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με παλαιότερες έρευνες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η συμπόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση. Το να μπορεί κανείς να ελέγχει τα συναισθήματά του συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, σε συνδυασμό βέβαια με άλλους παράγοντες, κατά τους ερευνητές.

Παλαιότερη μελέτη στο περιοδικό «Nature Human Behavior» τόνισε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης στρες ή να επιδεινώσει το υπάρχον.

Προβλήματα στον ύπνο που σχετίζονται λοιπόν με τους παραπάνω παράγοντες, ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την καλλιέργεια αυτού του πολύτιμου συναισθήματος, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Aϋπνία- Μια σύγχρονη μάστιγα;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι το 8,4% περίπου των Αμερικανών ενηλίκων έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής για να αποκοιμηθεί, ένα υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Ανησυχητικά είναι επίσης τα ευρήματα για τις αυξανόμενες δυσκολίες στον ύπνο των παιδιών.

Δεδομένης της σπουδαιότητας του ύπνου για βέλτιστη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, οι επιστήμονες δηλώνουν πως δεν σταματούν να εξετάζουν οποιοδήποτε παράγοντα θα μπορούσε να συμβάλλει στην βελτίωσή του.