Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα Χριστούγεννα;

Λαμπερά στολίδια και κάθε είδους λαμπιόνια, μικρά και μεγαλύτερα δώρα από τον αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, περισσότερος χρόνος με τους μακρινούς συγγενείς ή κάλαντα από τα παιδιά της γειτονιάς;

Γλυκά και παραδοσιακά εδέσματα, ταινίες στο πνεύμα των ημερών όπως –η δική μου αγαπημένη– «Μόνος στο σπίτι», το στολισμένο δέντρο ή καραβάκι;

Όσα κι αν απαριθμήσουμε, ένα είναι σίγουρο: Τα Χριστούγεννα έχουν μοναδικό πολιτιστικό αντίκτυπο και δεν θεωρούνται τυχαία η ομορφότερη γιορτή του χρόνου.

Φέτος εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο για να κάνετε όλα εκείνα που θα λειτουργήσουν ευεργετικά τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα σας. Οργανωθείτε και… ξεκινήστε:

1. Στολίστε

Η απαρχή του γιορτινού στολισμού τοποθετείται χιλιετίες πριν, ακόμα και πριν από τα πρώτα Χριστούγεννα.

Κι ενώ συνηθίζουμε να στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερα σπίτια ή δημόσιους χώρους βλέπουμε και το στολισμένο καραβάκι, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του προγενέστερου, αμιγώς ελληνικού εθίμου, που απηχεί τους προαιώνιους δεσμούς του λαού μας με τη θάλασσα και τη ναυτιλία.

Τα παλιά χρόνια τα καραβάκια κατασκευάζονταν από τα παιδιά ενδεχομένως ως μια έκφραση της προσμονής τους για την επιστροφή των ναυτικών της οικογένειας που ταξίδευαν τον περισσότερο χρόνο ή της μεγάλης τους αγάπης για τη θάλασσα.

Παράλληλα το καράβι συνδέεται και με τη θρησκεία συμβολίζοντας την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού.

Γι’ αυτό φέτος αδράξτε την ευκαιρία και, εκτός από το δέντρο σας, στολίστε το σπίτι σας και με καραβάκια για μια πιο παραδοσιακή και ζεστή χριστουγεννιάτικη νότα.

Τι κερδίζετε

Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι, όταν στολίζουμε, η διάθεσή μας «ανεβαίνει», ενώ οι θετικές αναμνήσεις ενισχύουν την ορμόνη της ευτυχίας, γνωστή και ως ντοπαμίνη.

2. Ταξιδέψτε

Ακόμα και οι ολιγοήμερες αποδράσεις μπορούν να κάνουν «θαύματα» τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία.

Εκμεταλλευτείτε τις ελεύθερες ημέρες των γιορτών και οργανώστε το ταξίδι σας σε έναν αγαπημένο σας προορισμό, παρέα με φίλους, συγγενείς ή και με τα παιδιά.

Στόχος σας είναι να διασκεδάσετε, να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, να αλλάξετε παραστάσεις και να γυρίσετε πίσω γεμάτοι νέες εμπειρίες και αναμνήσεις. Θυμηθείτε ότι πηγαίνετε διακοπές, οπότε μη ζοριστείτε να προλάβετε κάθε δραστηριότητα – στις γιορτές δεν χωράει «FOMO» (Fear of Missing Out).

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που τα πιο απλά είναι αυτά που μας μένουν αξέχαστα.

Τι κερδίζετε

Ερευνητές από το Κέντρο Μελετών και Μεταφορών του University College του Λονδίνου αναφέρουν ότι όσοι ταξιδεύουν τακτικά τουλάχιστον 24 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους φαίνεται να έχουν καλύτερη υγεία και περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

3. Κάντε το καλό

Οι γιορτές είναι αφιερωμένες στις καλές πράξεις. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε κάτι καλό αυτές τις ημέρες.

Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό και μικρό, π.χ., να πείτε ένα κομπλιμέντο στον συνάδελφο, αλλά και κάτι πιο μεγάλο, όπως το να προσφέρετε εθελοντικά μία ημέρα από τον χρόνο σας σε έναν
σκοπό που πιστεύετε και υποστηρίζετε.

Τι κερδίζετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, ο εθελοντισμός και η προσφορά γενικότερα οδηγούν σε χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, ενώ αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η ικανοποίηση και η ηρεμία.

4. Απολαύστε με μέτρο

Τα πλούσια οικογενειακά τραπέζια των γιορτών είναι κάτι που θα πρέπει να απολαμβάνετε και όχι να αποφεύγετε.

Για να τα καταφέρετε, προγραμματίστε τι θα φάτε και πότε.

Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να παρευρεθείτε σε ένα μεγάλο γιορτινό δείπνο, τότε φάτε πιο ελαφρύ πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και επικεντρωθείτε περισσότερο σε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μην επιλέξετε για το πρωινό σας κέικ την ίδια ημέρα με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Επιπλέον, προσπαθήστε να οργανώσετε τα εορταστικά σας γεύματα ώστε να μην είναι παραπάνω από ένα την ημέρα.

Εξίσου βοηθητικές αποδεικνύονται και οι υγιεινές εναλλακτικές, όποτε είναι διαθέσιμες.

Αντί για δεύτερο ποτήρι αλκοόλ, επιλέξτε ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ή, ακόμα καλύτερα, ένα μεγάλο ποτήρι νερό, που θα σας βοηθήσει να χωνέψετε πιο γρήγορα και να μη φουσκώσετε.

Τι κερδίζετε

Ακολουθώντας τα παραπάνω, και δεν θα στερηθείτε τις εξόδους και τις απολαύσεις των γιορτών, και θα διατηρήσετε το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα.

5. Αφιερώστε χρόνο σε όσους έχουν σημασία

Η περίοδος των γιορτών μάς δίνει τη μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε βαθύτερα με τους γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας.

Απολαύστε τις γιορτινές ημέρες με την οικογένειά σας και τους φίλους σας, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί, κάντε όσα σας ευχαριστούν.

Για πιο cozy οικογενειακές στιγμές, φτιάξτε χριστουγεννιάτικα μπισκότα μαζί με τα παιδιά, δείτε παρέα τις αγαπημένες τους ταινίες, μοιραστείτε τη χαρά των κλασικών επιτραπέζιων παιχνιδιών και, φυσικά, μην ξεχάσετε να γράψετε το γράμμα σας στον Άγιο Βασίλη.

Μη νιώσετε, όμως, ενοχές εάν θέλετε να μείνετε μόνοι.

Ενώ οι κοινωνικές συναναστροφές είναι σχεδόν επιβεβλημένες αυτές τις ημέρες, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.

Διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο, απολαύστε έναν μακρύ περίπατο στη στολισμένη πόλη, κάντε λίγο διαλογισμό.

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μπορείτε να χαρείτε μόνοι σας για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Τι κερδίζετε

Φυσικά την παρέα των αγαπημένων σας αλλά και την πολύτιμη προσωπική ηρεμία σας που είναι και αυτή απαραίτητη.

6. Διατηρήστε τη ρουτίνα σας

Ενώ συνήθως έχει αρνητική χροιά, στην πραγματικότητα η ρουτίνα μάς χαρίζει πολλά οφέλη.

Ενισχύει το αίσθημα του σκοπού και της κανονικότητας, συμβάλλει στη μείωση του στρες, που μπορεί να αυξηθεί απότομα τις γιορτές, και μας βοηθά να τηρούμε με συνέπεια τις καλές μας συνήθειες.

Γι’ αυτό, εάν συνηθίζετε να κάνετε γυμναστική κάθε απόγευμα, προσπαθήστε να μη χάσετε τις προπονήσεις σας την περίοδο των γιορτών.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα την αποφύγετε, δοκιμάστε να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμά σας και να κάνετε γυμναστική μόλις ξυπνήσετε το πρωί.

Έτσι θα έχετε ελεύθερη την υπόλοιπη ημέρα για όποια εορταστική δραστηριότητα σας αρέσει.

Τι κερδίζετε

Μένετε πιστοί στις καλές σας συνήθειες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζετε το πρόγραμμά σας με τις εορταστικές δραστηριότητες των ημερών.

Βρείτε τη χρυσή τομή.

Πείτε «ναι» στις απολαύσεις των γιορτών, χωρίς όμως να βγαίνετε εντελώς εκτός… προγράμματος.

Το ζήτημα είναι να βρείτε –όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις– την ισορροπία ανάμεσα σε όσα θέλετε και σε όσα πρέπει να κάνετε.