Χριστούγεννα σήμερα και όλα τα σπίτια έχουν ήδη γεμίσει με εδέσματα. Τα δύο πιο γνωστα; Το μελομακάρονο και ο κουραμπιές. Ποιο είναι όμως το καλύτερο διατροφικά; Ένα μόνιμο δίλημμα για μικρούς και μεγάλους! Σε αρκετούς μάλιστα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και συχνά επιλέγουν και τα δυο…

Ας κάνουμε μια αναλυτική σύγκριση των δύο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκών για να δούμε ποιο από τα δύο υπερισχύει (έστω και λίγο)!

Κουραμπιές

Βασικό συστατικό του κουραμπιέ είναι το βούτυρο.

Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, στα οποία μπορεί να οφείλεται η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα του κουραμπιέ σε ζάχαρη και ζάχαρη άχνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Από την άλλη πλευρά, οι κουραμπιέδες περιέχουν και αμύγδαλα, τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών.

Τέλος, ένας κουραμπιές των 40 γραμμαρίων περιέχει περίπου 210 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους.

Μελομακάρονο

Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη διατροφική αξία, καθώς είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι γνωστό πως μπορούν να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν μέλι αντί για ζάχαρη, οπότε η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Επιπρόσθετα, το πορτοκάλι και η προσθήκη κανέλας και γαρύφαλλου, τα εμπλουτίζουν με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά!

Ένα μελομακάρονο των 40 γραμμαρίων περιέχει περίπου 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.

And the winner is…

Με βάση τη διατροφική τους σύγκριση, νικητής είναι το μελομακάρονο!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφθονα κάθε μέρα, ούτε πως πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς τους κουραμπιέδες από τη διατροφή μας. Μπορούμε απλά να τους καταναλώνουμε λίγο πιο σπάνια, αλλά και να τους φτιάξουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης από τη κλασική συνταγή.

Η προσωπική μου συμβουλή ως διαιτολόγος, είναι να ευχαριστηθούμε αυτά τα δυο γλυκά με μέτρο, προσαρμόζοντας τα κατάλληλα στη διατροφή μας και πάνω από όλα χωρίς ενοχές.

Έτσι κι αλλιώς, τα Χριστούγεννα είναι μια φορά το χρόνο και μια τέτοια περίοδος από μόνη της δεν είναι ικανή να χαλάσει ό,τι με κόπο χτίσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά…

Καλές γιορτές!