Ίσως είδατε κάποιον γνωστό σας και ενώ τον γνωρίζετε χρόνια δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομά του. Ίσως από την άλλη να χάνετε τακτικά τα κλειδιά σας ή μπορεί να ξεχνάτε κατά καιρούς να απαντήσετε σε εκείνο το σημαντικό email. Ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται, όλοι αντιμετωπίζουμε κενά στη μνήμη και εν μέρει είναι φυσιολογικά.

Ωστόσο εάν έχετε την τάση να ξεχνάτε συχνά ολόκληρες λέξεις, γεγονότα ή συζητήσεις που είχατε μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο εγκέφαλός σας «παλεύει» με κάτι πιο σοβαρό. Όταν η απώλεια μνήμης γίνεται ολοένα και πιο συχνή, μην την αγνοείτε μιας και πρόκειται για ένα από τα πολλά συμπτώματα της γνωστικής εξασθένισης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σημάδια της γνωστικής γήρανσης που επηρεάζουν τη μνήμη μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών. Ενώ σίγουρα τα γονίδια παίζουν ρόλο, οι συνήθειες του τρόπου ζωής είναι εξίσου σημαντικές για την διατήρηση —και πιθανώς ακόμη και για τη βελτίωση— της μνήμης.

Ποια είναι η συνήθεια που ενισχύει την μνήμη;

Όπως συμβαίνει με σχεδόν κάθε θέμα που σχετίζεται με την υγεία, η ενίσχυση της μνήμης απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Δεν είναι τυχαίο που πολλές έρευνες, όπως για παράδειγμα μελέτες που δημοσιεύθηκε στο Annual Review of Psychology και στο PNAS, επισημαίνουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στον ποιοτικό ύπνο.

Όταν κοιμόμαστε καλά δεν ενισχύονται απλώς τα επίπεδα της ενέργειάς μας αλλά ωφελείται και ο εγκέφαλός μας, ποικιλοτρόπως:

  • Ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει τις εγκεφαλικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την απομάκρυνση των απόβλητων από τον εγκέφαλο.
  •  Συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού (εσωτερικό μας ρολόι), που είναι υπεύθυνο για δεκάδες λειτουργίες του οργανισμού.
  • Παίζει ρόλο στην ισορροπία των ορμονών και των χημικών ουσιών στο σώμα.
  • Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.
  • Βελτιώνει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, την συναισθηματική διαχείριση και την συγκέντρωση.

Τι να κάνετε για να κοιμάστε καλά

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει τις ακόλουθες στρατηγικές, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα και, ως εκ τούτου, να ενισχύσετε την μνήμη σας και την υγεία του εγκεφάλου γενικότερα:

Προσπαθήστε να κάνετε γυμναστική τις περισσότερες μέρες για 30 ή περισσότερα λεπτά. Αυτά είναι τα καλύτερα είδη για τον εγκέφαλο.

Ενσωματώστε στην καθημερινή σας διατροφή τροφές που τονώνουν την λειτουργία του.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στην κοινωνικότητά σας για να συναναστρέφεστε περισσότερο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Κρατήστε τον εγκέφαλό σας δραστήριο με δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια μνήμης και τα παζλ.

Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ τις ώρες πριν τον ύπνο.

Βάλτε στόχο να εκτίθεστε λίγο περισσότερο στο φυσικό φως του ήλιου για να ενισχύσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D, ειδικά την περίοδο του χειμώνα.