Ο εγκέφαλος πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος μας. Είναι το κέντρο ελέγχου του και μας επιτρέπει μεταξύ άλλων να κινούμαστε, να σκεφτόμαστε, να αναπνέουμε.

Επειδή ο εγκέφαλος πολλές και κομβικές λειτουργίες, είναι επιτακτική ανάγκη να του παρέχουμε άφθονα καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για να τον βοηθούμε να λειτουργεί σωστά και να παραμένει υγιής.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακές παθήσεις: Ποια διατροφή προφυλάσσει τις γυναίκες;

Οι τροφές που τρώμε παίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Έρευνες δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβανόλες, πολυφαινόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου.

Συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της συνολικής του υγείας.

MIND diet για δυνατό εγκέφαλο

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ακολουθώντας την διατροφή MIND, ένας συνδυασμός της μεσογειακής και της δίαιτας DASH, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Πολλά από τα ακόλουθα τρόφιμα συγκαταλέγονται στην διατροφή MIND και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου:

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βήτα καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και γήρανσης.

Η βιταμίνη Κ και η βήτα καροτίνη έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου βοηθώντας στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας.

Αρνί

Είστε λάτρης του αρνιού; Αν ναι, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το αρνί έχει συνδεθεί με οφέλη όπως η μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η εβδομαδιαία κατανάλωση αρνιού, αλλά όχι άλλων κόκκινων κρεάτων, συσχετίστηκε με βελτιωμένη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία.

Αυγά

Τα αυγά δεν λείπουν από το πρωινό μας και όχι αδίκως. Μπορείτε να τα απολαύσετε με διαφορετικούς τρόπους και είναι εύκολα στο μαγείρεμα.

Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία έχει συνδεθεί με την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και την μείωση της φλεγμονής.

Σολομός

Ο σολομός είναι ευρέως γνωστός ως μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης ενώ μπορεί και να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μύρτιλα

Ενώ όλα τα μούρα είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου, τα μύρτιλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην τόνωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη συγκέντρωση.