Οι γιορτές είναι περίοδος χαράς και ευγνωμοσύνης, είναι όμως και η πιο πολυάσχολη εποχή του χρόνου, γεμάτη με εορταστικά γεύματα, οικογενειακές υποχρεώσεις και πρόσθετες εξόδους. Κι όπως είναι λογικό όλα αυτά μπορεί να μην μας αφήνουν να παραμείνουμε συνεπείς στις καλές μας συνήθειες, όπως είναι για παράδειγμα οι διατροφικές ή εκείνες που σχετίζονται με την φυσική μας κατάσταση.

Ενώ μπορεί να θέλετε να τηρήσετε το πλάνο που έχετε κατά νου, μην ξεχνάτε να αφιερώσετε και λίγο χρόνο για να αποφορτιστείτε και να χαλαρώσετε από την γρήγορη καθημερινότητα των υπόλοιπων μηνών. Για να βρείτε την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στα δύο, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κάντε το πλάνο σας για τις γιορτές

Ο προγραμματισμός είναι ο απόλυτος «σύμμαχος» στην προσπάθεια να διατηρήσετε τους στόχους σας, είτε πρόκειται για την διατροφή είτε πρόκειται για την φυσική σας κατάσταση, όποιοι κι αν είναι αυτοί οι στόχοι.

Μερικά πράγματα που μπορείτε να προγραμματίσετε περιλαμβάνουν:

  • Εβδομάδα ανάπαυσης ή ενεργητικής αποκατάστασης: Πάρτε μια εβδομάδα ρεπό από την γυμναστική ή ενσωματώστε ελαφρύτερες δραστηριότητες, όπως ασκήσεις με σωματικό βάρος ή περπάτημα.
  • Δώστε προτεραιότητα στα θρεπτικά συστατικά: Το να τρώτε κάτι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό πριν από ένα μεγάλο γεύμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τηρήσετε τους διατροφικούς σας στόχους.
  • Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων: Το να ξεχνάτε να φάτε είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έντονη πείνα, άγχος και προβλήματα με τον ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε με συνέπεια όλη την ημέρα.

Επικοινωνήστε τις δεσμεύσεις σας

Μιλώντας με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας για τις δεσμεύσεις σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε άβολες ερωτήσεις και συζητήσεις σχετικά με τις επιλογές σας. Να θυμάστε ότι η υγεία είναι προσωπική υπόθεση και ότι εσείς επιλέγετε πώς και τι θα φάτε, πότε θα ξυπνήσετε, πότε θα γυμναστείτε και που θα βγείτε.

Μιλήστε μαζί τους και ζητήστε την στήριξή τους. Θα διαπιστώσετε ότι θα είναι χαρούμενοι να σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

Αφιερώστε χρόνο για να απαλλαγείτε από το στρες

Ας το παραδεχτούμε, οι γιορτές μπορεί να γίνουν αγχωτικές. Για αυτό μην ξεχάσετε να αφιερώσετε χρόνο στην προσωπική σας φροντίδα, χωρίς να νιώθετε ενοχές. Η φροντίδα του εαυτού σας θα σας βοηθήσει να συμπεριφέρεστε καλύτερα στους άλλους αλλά και στον εαυτό σας, συμβάλλοντας στις καλύτερες και πιο λογικές αποφάσεις.

Δοκιμάστε να ασκηθείτε, να κάνετε διαλογισμό, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να πάτε μια βόλτα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα σας ευχαριστεί και σας προσφέρει εκτόνωση είναι καλή.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας

Ο ύπνος είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για τη διατήρηση των καλών σας συνηθειών. Όταν σας λείπει ύπνος ή δεν είναι ποιοτικός, η λήψη αποφάσεων μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, τα επίπεδα ενέργειάς σας θα μειωθούν ενώ και η διάθεσή σας μπορεί να «πέσει».

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών.