Η νέα χρονιά σάς δίνει την ιδανική ευκαιρία να αναθεωρήσετε και να υιοθετήσετε απλές αλλά αποτελεσματικές συνήθειες, που θα σας κάνουν να νιώθετε κάθε μέρα ευχάριστα, γεμάτοι υγεία, ενέργεια και ευεξία. Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες.

1 Πείτε «ναι» στην άδεια

Εάν δίνετε πάντα προτεραιότητα στη δουλειά, ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε, αφού δεν κινδυνεύετε μόνο από εξάντληση. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές λιγότερο από τρεις εβδομάδες τον χρόνο διατρέχουν κατά 37% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινές συνήθειες ακολουθούν στην καθημερινότητά τους.

Επιπλέον ακόμα και λίγες ημέρες διακοπών μάς κάνουν καλό. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, δημοσιευμένη στο «Journal of Multidisciplinary Healthcare 16», δύο εβδομάδες διακοπών τον χρόνο, χωρισμένες σε διαστήματα πέντε ημερών φαίνεται να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 24%, ενώ ακόμα και τα τριήμερα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Environmental Research and Public Health».

Οπότε φέτος επιλέξτε την ξεκούραση, τη χαλάρωση, τον ποιοτικό χρόνο με οικογένεια και φίλους, προκειμένου να αποφορτιστείτε και να ανανεωθείτε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έτσι θα επιστρέψετε στη γεμάτη σας καθημερινότητα ανανεωμένοι και έτοιμοι να αναλάβετε νέα καθήκοντα.

2 Βάλτε την αισιοδοξία στο πλάνο

Ενώ οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι πολλά, θα καταφέρετε να τα διαχειριστείτε καλύτερα με ψυχραιμία και με μια πιο αισιόδοξη ματιά. Οι αποτυχίες του χθες είναι μόνο προσωρινές, ενώ οι ανησυχίες για το μέλλον μπορούν να επαναπροσδιοριστούν όταν ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, δημοσιευμένη στο «Clinical Psychology Review», μια αισιόδοξη στάση συνδέεται με πολλά οφέλη, όπως καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων, χαμηλότερα επίπεδα στρες, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη επιμονή κατά την επιδίωξη στόχων.

Χρησιμοποιώντας μια πρακτική που ονομάζεται γνωστική αναδιάρθρωση, μπορείτε να γίνετε πιο αισιόδοξοι, αμφισβητώντας συνειδητά τις αρνητικές, περιοριστικές σκέψεις και αντικαθιστώντας τες με πιο αισιόδοξα μοτίβα. Η διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Εντοπίστε τις καταστάσεις που σας προκαλούν αρνητικές σκέψεις.
  • Αξιολογήστε πώς αισθάνεστε αυτήν τη στιγμή.
  • Προσδιορίστε τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε ως απάντηση στην κατάσταση.
  • Αναλογιστείτε τα πραγματικά δεδομένα για να δείτε κατά πόσο οι αρνητικές σας σκέψεις ισχύουν.
  • Εστιάστε στα αντικειμενικά γεγονότα και αντικαταστήστε τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές, ρεαλιστικές.

3 Απολαύστε μια βόλτα στη θάλασσα

Βρείτε λίγο χρόνο για να απολαύσετε έναν περίπατο στην παραλία και να επωφεληθείτε ποικιλοτρόπως. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνο το καλοκαίρι.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα που έγινε σε 16.307 συμμετέχοντες από δεκαοχτώ διαφορετικές χώρες και δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports», η έκθεση σε μπλε χώρους (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια) συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ευεξίας, λιγότερο άγχος, ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας και μεγαλύτερο αίσθημα ευτυχίας.

Οι φυσικοί μπλε χώροι συνήθως συμβαδίζουν με το φως του ήλιου, τον καθαρό αέρα και τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης, θορύβου, κυκλοφορίας και μικρότερα πλήθη. Αυτά τα πιο ήρεμα, πιο ήσυχα περιβάλλοντα προωθούν το αίσθημα γαλήνης, μας βοηθούν να αποσυνδεθούμε από την καθημερινή μας ρουτίνα και να σταματήσουμε την αδιάκοπη ροή σκέψεων.

4 Κολυμπήστε

Πολλά και γνωστά είναι τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, για αυτό μην την παραμελείτε. Συνεχίστε το κολύμπι και κατά τους χειμερινούς μήνες, κάνοντας εγγραφή σε ένα κολυμβητήριο, ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη του. Πρόκειται για μια εξαιρετική

προπόνηση, καθώς ολόκληρο το σώμα κινείται ενάντια στην αντίσταση του νερού, γεγονός που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό χωρίς όμως να καταπονεί τις αρθρώσεις. Επιπλέον χτίζετε αντοχή και μυϊκή δύναμη, ενώ σας βοηθά να κρατήσετε υπό έλεγχο το βάρος σας, διατηρώντας την καρδιά και τους πνεύμονές σας υγιείς.

Είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές μορφές άσκησης και συμβάλλει στην ανακούφιση του στρες, τη βελτίωση του συντονισμού, της ισορροπίας, της ευελιξίας και της στάσης του σώματος.

5 Πράξεις καλοσύνης όλο τον χρόνο

Τις γιορτινές ημέρες οι πράξεις καλοσύνης πληθαίνουν, γεμίζοντάς μας χαρά και αισιοδοξία. Γιατί να μην τις κρατήσουμε και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου; Κάθε φορά που βοηθάτε τους γύρω σας, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι ωφελείται και η δική σας ψυχική υγεία.

Μια καλή πράξη είναι αρκετή για να μειωθεί το άγχος, να βελτιωθεί η διάθεση, να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και η ευτυχία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τους άλλους. Οι καλές πράξεις δεν είναι απαραίτητο να είναι χρονοβόρες ή πολυδάπανες. Μερικές φορές μια θετική κουβέντα ή ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο είναι αρκετό για να κάνετε τη διαφορά.

6 Οργανωθείτε

Εάν στο τέλος της χρονιάς συνειδητοποιήσατε ότι θα θέλατε να έχετε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια, στους φίλους ή στην προσωπική σας φροντίδα, τώρα σας δίνετε η ευκαιρία να οργανωθείτε για να τα καταφέρετε.

Φτιάξτε το πλάνο σας και δοκιμάστε να γράψετε λίστες, βάζοντας στις πρώτες τρεις θέσεις όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα.

Συνεχίστε με εκείνα που θέλετε να κάνετε και φυσικά μην ξεχνάτε να αφήνετε λίγο χρόνο και για τη χαλάρωσή σας. Θυμηθείτε ότι όλα χρειάζονται μέτρο και ότι η προσαρμοστικότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος όταν οι ξαφνικές αλλαγές μάς χτυπούν την πόρτα.

7 Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά

Εάν κάθε πρωί ξυπνάτε τελευταία στιγμή και τρέχετε προς την εξώπορτα, τότε ίσως είναι καλό να αναθεωρήσετε. Δοκιμάστε να ξυπνάτε μισή ώρα νωρίτερα ώστε να προετοιμάζεστε, σωματικά και ψυχικά, για τη νέα ημέρα που έχετε μπροστά σας.

Ξεκινήστε με ένα δυναμωτικό πρωινό, που θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια, θα τροφοδοτήσει το σώμα σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα τονώσει τον μεταβολισμό σας. Μια καλή πρόταση είναι ένα μπολ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και κομμάτια φρούτων ή βρόμη, σπόρους chia ή ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι.

8 Βρείτε λόγους να γελάτε

Κάντε το χιούμορ ασπίδα σας απέναντι σε άγχη και αναποδιές. Προσπαθήστε καθημερινά να βρίσκετε συνειδητά λόγους για να γελάσετε, είτε παρέα με τους αγαπημένους σας είτε μόνοι σας. Οι στιγμές διασκέδασης και γέλιου μειώνουν το άγχος, τονώνουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ μπορεί ακόμα και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας. Είτε απολαμβάνετε να

βλέπετε κωμικές σειρές και ταινίες είτε σας αρέσει να κάνετε διάλειμμα χαζεύοντας ολιγόλεπτα αστεία βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητήστε τρόπους να ομορφύνετε την καθημερινότητά σας.

9 Κρατήστε ημερολόγιο

Το ακούμε συχνά και για καλό λόγο. Η συνήθεια του να κρατάτε ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Δεν είναι ανάγκη να καταγράφετε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας ή να γράφετε καθημερινά.

Όταν νιώσετε την ανάγκη, απλά σηκώστε το μολύβι και ξεκινήστε. Θα διαπιστώσετε σε βάθος χρόνου ότι μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας με πιο υγιή τρόπο, ενισχύοντας τη μνήμη και νιώθοντας ανακουφισμένοι από το στρες.

Καταγράψτε τους στόχους σας και τα λεπτομερή βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτούς και παρατηρήστε πόσο πιο απλή γίνεται η διαδικασία.

10 Αναπνεύστε βαθιά

Όταν νιώθετε την ένταση στο σώμα σας να αυξάνεται, μπορεί ενστικτωδώς να παίρνετε αργές, βαθιές ανάσες. Και σύμφωνα με έρευνες, πολύ καλά κάνετε, αφού η αργή αναπνοή και γενικότερα οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος ή ένταση, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κλείστε τα μάτια σας. Προσπαθήστε να οραματιστείτε μια χαρούμενη ανάμνηση ή ένα όμορφο μέρος.
  • Πάρτε μια αργή, βαθιά εισπνοή από τη μύτη, ακουμπώντας τα χέρια στην κοιλιά.
  • Εκπνεύστε αργά από το στόμα ή τη μύτη.
  • Κατά την εισπνοή, νιώστε τα χέρια σας να κινούνται καθώς η κοιλιά σας διαστέλλεται και κατά την εκπνοή αισθανθείτε χέρια και κοιλιά να επανέρχονται.
  • Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να αρχίσετε να νιώθετε ήρεμοι.
  • Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε αργές, βαθιές αναπνοές, δοκιμάστε να μετράτε μέχρι το 5 στο κεφάλι σας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή.