Γιατί δεν πρέπει να αποσπάτε την προσοχή σας ενώ περπατάτε για να ασχοληθείτε με το κινητό; Διότι είτε ελέγχετε το mail σας είτε βγάζετε μια selfie, η βόλτα σας μπορεί να καταλήξει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου…

Χαρακτηριστικά, όπως ανακάλυψαν ερευνητές, η ενασχόληση με το κινητό εν κινήσει σύντομα θα γίνει η πιο κοινή αιτία τραυματισμών στις ΗΠΑ ενώ ήδη από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Και το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Ομάδα ακαδημαϊκών από την Αυστραλία αποκάλυψε πως οι μικροί ή θανάσιμοι τραυματισμοί εξαιτίας της λήψης μιας selfie έχουν αυξηθεί τα τελευταία 13 χρόνια με κύριες αιτίες θανάτου τις πτώσεις και τον πνιγμό κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας.

Είναι απαραίτητο να είμαστε συγκεντρωμένοι στη βόλτα μας

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ ζήτησαν από 50 νεαρούς ενήλικες να περπατήσουν κατά μήκος ενός μονοπατιού με πλακάκια, το οποίο περιείχε ένα συρόμενο πλακίδιο που θα τους έκανε να γλιστρήσουν. Όλοι οι εθελοντές φορούσαν ζώνη ασφαλείας για να αποτραπεί η πτώση και να υπάρξει προστασία από τυχόν τραυματισμούς.

Οι συμμετέχοντες περπάτησαν μια φορά πληκτρολογώντας στο τηλέφωνό τους μια σύντομη φράση και άλλη μία χωρίς να στείλουν μήνυμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης των πεζών καθώς οι αισθητήρες κίνησης κατέγραψαν πως όταν στέλνουμε μηνύματα, το βάδισμά μας είναι λιγότερο σταθερό και είμαστε λιγότερο ικανοί να ανακτήσουμε την ισορροπία μας.

Παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «JAMA» εξέτασε δεδομένα 20 ετών και αποκάλυψε έξαρση στα περιστατικά τραυματισμών που καταλήγουν στα επείγοντα, ιδιαίτερα στο κεφάλι και την περιοχή του αυχένα, που σχετίζονται με την ενασχόληση με το κινητό.

Ενώ οι περισσότεροι τραυματισμοί, τουλάχιστον στην Αμερική, ήταν μικροί, όπως κοψίματα και μώλωπες, κάποιοι ήταν πιο σοβαροί και περιελάμβαναν κατάγματα και διαστρέμματα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την υπέρμετρη χρήση

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σε σχέση με το κινητό και το χρόνο χρήσης του που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Mental Health and Addiction», οι νεαρές γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε σύγκριση με τους άνδρες ή άλλες ηλικιακές ομάδες στην κατάχρηση, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Αυτή η ανησυχία προκύπτει από προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του κινητού με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το υπέρμετρο άγχος και η κατάθλιψη.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 50.423 άτομα από σχεδόν 200 χώρες.

Στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι «κολλημένο» στο κινητό, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ψυχική μα και τη σωματική υγεία των ατόμων σε διεθνές επίπεδο.

Η φράση με την οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν:

«Χρησιμοποιώ το κινητό μου πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελα».

Με βάση τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης, το 29 με 31% του πληθυσμού του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο κατάχρησης του κινητού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.