Δεν είναι μυστικό ότι η γυμναστική είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ο ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας αλλά και της γνωστικής λειτουργίας και στην μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν σε όλους τους ενήλικες να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά σε μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, 75 λεπτά σε έντονη φυσική δραστηριότητα ή να κάνουν έναν συνδυασμό, μαζί με τουλάχιστον δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Για μια πιο έντονη προπόνηση, μπορείτε να επιλέξετε την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), μια μορφή άσκησης που χαρακτηρίζεται από σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης – όπως σπριντ – ακολουθούμενες από περιόδους αποκατάστασης.

Το HIIT μας χαρίζει μια σειρά από οφέλη, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως τη μείωση του κοιλιακού λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας αλλά μπορεί να το παρακάνετε εάν κάνετε προπονήσεις HIIT πολύ συχνά.

Πώς μας ωφελεί το HIIT;

Αν και έντονες (όπως υποδηλώνει το όνομα), οι προπονήσεις HIIT μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στους περισσότερους ασκούμενους. Λόγω της υψηλής έντασής τους, μπορούν να εκτελεστούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για άτομα που έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο ή γεμάτο πρόγραμμα.

Οι προπονήσεις HIIT φαίνεται πως βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, ενισχύουν την γνωστική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Είναι επίσης εξαιρετικά προσαρμόσιμες, αφού μπορούν να γίνουν με με οποιοδήποτε τρόπο άσκησης (ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι) και ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας.

Μπορούμε να κάνουμε HIIT καθημερινά;

Επειδή είναι υψηλής έντασης, οι προπονήσεις HIIT δεν προορίζονται για να τις εκτελείτε καθημερινά. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ξεκουράζεστε για τουλάχιστον 24 ώρες μεταξύ των συγκεκριμένων προπονήσεων.

Χωρίς αυτή την ξεκούραση, μπορεί να βιώσετε υπερβολική κόπωση και παρατεταμένο πόνο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάντληση και απογοήτευση, με αποτέλεσμα η γυμναστική σας να μην είναι αποδοτική.

Οι ειδικοί από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση αναφέρουν ότι το να κάνετε HIIT δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι περισσότερο από αρκετό και ότι θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 48 ώρες μεταξύ των προπονήσεων σας για ανάπαυση.

Φυσικά είναι σημαντικό να εκτελείτε πάντα ζέσταμα αλλά και χαλαρωτικές διατάσεις, πριν και μετά την προπόνησή σας αντίστοιχα  για να διευκολύνετε την μυϊκή αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην ξεπερνάτε τα όριά σας, καθώς η πιο αποτελεσματική γυμναστική είναι αυτή που απολαμβάνετε και που μπορείτε να κάνετε μακροπρόθεσμα χωρίς να χάνετε το κίνητρό σας.