Εάν προσπαθείτε να αναβαθμίσετε την skincare ρουτίνα σας για το πρόσωπο, τότε πιθανότατα θα ξεκινήσετε από τον καθαρισμό. Αυτός συνήθως περιλαμβάνει την χρήση ενός καθαριστικού, με φιλική προς την επιδερμίδα σας σύνθεση, που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μακιγιάζ, την λιπαρότητα αλλά και τους ρύπους.

Κι ενώ μπορεί να φαίνεται μια απλή διαδικασία, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορεί τελικά να βλάψουν το δέρμα σας αντί να το ανανεώσουν. Τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν:

Κάνετε καθαρισμό πολύ συχνά ή σπάνια

Εάν κάνετε καθαρισμό πολύ συχνά τότε κινδυνεύετε να διαταράξετε το φυσικό μικροβίωμα του δέρματος (την αποικία των βακτηρίων που ζουν στην επιφάνειά του) καθώς και να αφαιρέσετε τα απαραίτητα φυσικά του έλαια.

Από την άλλη εάν παραλείπετε τον καθαρισμό και κοιμάστε με το μακιγιάζ, τότε είναι πιθανό να φράξει τους πόρους σας, προκαλώντας την θαμπή όψη της επιδερμίδας.

Πλένετε το πρόσωπο με ζεστό νερό

Όταν καθαρίζετε το δέρμα σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό που είναι χλιαρό αντί για ζεστό ή παγωμένο. Το πολύ ζεστό νερό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας, επιδεινώνοντας προβλήματα όπως η ξηροδερμία ενώ το κρύο νερό δεν είναι το ιδανικό για να ξεπλύνετε ρύπους από τους πόρους.

Το χλιαρό νερό θα βοηθήσει το καθαριστικό σας να απομακρύνει τους ρύπους και τα βακτήρια από το δέρμα σας, χωρίς να ξεφλουδίζει και να στεγνώνει υπερβολικά.

Χρησιμοποιείτε το λάθος καθαριστικό

Δεν υπάρχει μια φόρμουλα που να ταιριάζει σε κάθε επιδερμίδα. Το προϊόν που είναι κατάλληλο για εσάς καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του δέρματός σας και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, αν είναι ξηρό ή αφυδατωμένο, θα χρειαστείτε μια πλούσια ενυδατική σύνθεση, που θα καθαρίσει και θα καταπραΰνει το πρόσωπό σας.

Εάν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή μια καθαριστική σύνθεση με απολεπιστικά συστατικά θα προσφέρει έναν ικανοποιητικά βαθύ καθαρισμό. Εάν αισθάνεστε το δέρμα σας άβολα σφιχτό ή επικαλυμμένο με ένα αόρατο φιλμ μετά τον καθαρισμό είναι και τα δύο ενδεικτικά σημάδια ότι ίσως χρειαστεί να το αλλάξετε.

Τρίβετε υπερβολικά το δέρμα

Ορισμένα καλλυντικά είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από άλλα, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να τρίψετε την επιδερμίδα σας πιο έντονα μέχρι να τα αφαιρέσετε πλήρως. Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας όμως είναι πολύ πιο λεπτό και ως εκ τούτου πολύ πιο ευαίσθητο.

Ξεχνάτε το λαιμό

Ένα σημείο που παραμελούμε συνήθως όταν κάνουμε καθαρισμό είναι ο λαιμός. Και αν παρατηρείτε δακτύλιους να σχηματίζονται ή να γίνονται πιο σκούροι γύρω από το λαιμό σας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται βαθύ καθαρισμό.

Όπως το δέρμα γύρω από τα μάτια σας, έτσι και το δέρμα στο λαιμό σας είναι ευαίσθητο γι’ αυτό ακολουθήστε μια ήπια προσέγγιση κατά τον καθαρισμό.