Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τόσο την εμφάνιση COVID 19 όσο και τη σοβαρότητα των σχετικών επιπλοκών, αλλά τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health υποστηρίζει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης.

Παμφάγοι VS φυτοφάγων

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Βραζιλία ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τη συχνότητα που κατανάλωναν τις ομάδες τροφίμων, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό 702 ενηλίκων εθελοντών την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2022 και είδαν ότι οι παμφάγοι (424 συμμετέχοντες) είχαν σημαντικά υψηλότερη αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης του COVID 19 σε σχέση με τους flexiterians (87 συμμετέχοντες), vegeterian ή vegan (191 συμμετέχοντες).

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 330 (47%) ανέφεραν ότι προσβλήθηκαν από COVID-19.

Μεταξύ αυτών, 224 (32%) παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και 106 (15%) είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Η συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα των παμφάγων (52%) σε σύγκριση με την ομάδα των φυτοφάγων (40%) και ήταν πιο επιρρεπείς σε μέτρια ή σοβαρή μόλυνση.

Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά στη διάρκεια των συμπτωμάτων μεταξύ των δύο ομάδων.

Επιπρόσθετα, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ηλικία και το φύλο μεταξύ των δύο ομάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παμφάγοι ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό ιατρικών παθήσεων και χαμηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, ενώ και οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ήταν περισσότεροι στην ομάδα αυτή, όλοι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID 19 και σοβαρότερα συμπτώματα.

Φυτοφάγοι VS COVID 19

Οι ερευνητές προτείνουν ως εξήγηση για τα ευρήματά τους ότι ίσως η κυρίως χορτοφαγική διατροφή να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

«Τα φυτικά διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που επηρεάζουν θετικά διάφορους τύπους κυττάρων, οι οποίοι εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζουν άμεσες αντιικές ιδιότητες», σημειώνουν οι συγγραφείς σε δελτίο τύπου.

Ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτιώδεις παράγοντες.

Καταλήγουν, πάντως, ότι υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων ευρημάτων και των ευρημάτων άλλων μελετών συνίσταται να ακολουθούνται χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα – περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί και λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας.