Βλέπετε κάποιον/α που σας αρέσει αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Το φλερτ είναι μια «τέχνη» που, όπως όλες, μαθαίνεται και σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή τη δεξιότητα.

Ξεκινώντας από τα επιστημονικά δεδομένα, έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που δεχόντουσαν φλερτ, αντιλήφθηκαν με ακρίβεια ότι το άλλο άτομο ενδιαφερόταν μόνο στο 28% των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, περίπου τρεις στις τέσσερις φορές που φλερτάρουμε, πιθανότατα οι προθέσεις μας περνούν απαρατήρητες. Μήπως φοβόμαστε πολύ την απόρριψη και εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας τόσο διακριτικά σε σημείο να μην γίνεται καν αντιληπτό;

Τα διαφορετικά στυλ φλερτ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας εντόπισαν πέντε διαφορετικά στυλ φλερτ:

  • Σωματικό
  • Παιχνιδιάρικο
  • Ευγενικό
  • Ειλικρινές
  • Παραδοσιακό

Τα σωματικά φλερτ βασίζονται στη γλώσσα του σώματος. Τα παιχνιδιάρικα αντιμετωπίζουν τις αλληλεπιδράσεις σαν παιχνίδι. Τα ευγενικά είναι… προσεκτικά. Τα ειλικρινή επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση και τα παραδοσιακά βασίζονται σε τυπικούς ρόλους των φύλων.

Συνολικά, στη μελέτη, όσοι χρησιμοποιούσαν σωματικά, παιχνιδιάρικα και ειλικρινή στυλ φλερτ είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στα ραντεβού.

Υπάρχει καλύτερη τακτική;

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία είχε ως στόχο να διαπιστώσει ποιες στρατηγικές φλερτ λειτουργούν καλύτερα. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η καλύτερη τακτική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ήταν η επιστράτευση του χιούμορ.

Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το UC Davis αποκάλυψε ότι το 77% των ανδρών αντιλήφθηκαν μια συγκεκριμένη έκφραση -το κεφάλι γερμένο στο πλάι και ελαφρώς προς τα κάτω, τα μάτια προς τα εμπρός και ελαφρύ χαμόγελο- ως φλερτ .

Ακόμη μια έρευνα επί του θέματος έδειξε ότι το να έχει κανείς μια «ανοιχτή»- άνετη στάση σώματος έναντι μιας περιορισμένης- αμυντικής, για παράδειγμα τα χέρια σταυρωμένα, βοηθά στο να γίνεται το άτομο αυτό πιο επιθυμητό από τους γύρω του.

«Στο πλαίσιο των γνωριμιών, ο ευκολότερος τρόπος για να ανταποκριθεί κανείς στο φλερτ σας είναι να είστε καλοί ακροατές, διατηρώντας οπτική επαφή, γνέφοντας, κάνοντας ερωτήσεις σχετικές με τη συζήτηση, εκφράζοντας τις σκέψεις σας. Η εκδήλωση ειλικρινούς ενδιαφέροντος μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστική διότι ποιος δε θέλει έναν σύντροφο που να ανταποκρίνεται και να δίνει προσοχή στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τους στόχους μας», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

5 μικρά βήματα για να κάνετε την αρχή

  1. Κρατήστε οπτική επαφή χωρίς βέβαια να φέρετε το άλλο άτομο σε δύσκολη θέση.
  2. Χαμογελάστε.
  3. Πλησιάστε και χαιρετίστε.
  4. Ξεκινήστε την κουβέντα αν νιώθετε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από την άλλη πλευρά να σας ακούσει.
  5. Διασκεδάστε το. Ακόμα κι αν το φλερτ δεν καταλήξει σε σχέση, πού ξέρετε; Ίσως αναπτύξετε μια καινούρια φιλία με ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο. Ίσως πάλι απλά να περάσετε μια ευχάριστη βραδιά ανταλλάσσοντας διαφορετικές ιδέες και απόψεις.