Ο πονοκέφαλος, η ημικρανία και η αφυδάτωση συνδέονται με διάφορους τρόπους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το αίσθημα έντονης δίψας μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε αφυδατωμένοι και αυτό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της αφυδάτωσης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, ευερεθιστότητα και κόπωση.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να ανακουφίσει ή να αποτρέψει την κεφαλαλγία.

Άλλα πιθανά ερεθίσματα για τον πονοκέφαλο είναι το άγχος, η έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης.

Ημικρανία και αφυδάτωση

Το αίσθημα έντονης δίψας μπορεί επίσης να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μια επερχόμενη ημικρανία, μαζί με αλλαγές στη διάθεση, λαχτάρα για φαγητό ή υπνηλία.

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ημικρανίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ποικίλα συμπτώματα πριν την εμφάνισή τους, μία ή δύο ημέρες πριν.

Σε αυτό το πρώιμο- προειδοποιητικό στάδιο μπορεί να παρατηρηθούν ανεπαίσθητες ενδείξεις επικείμενης ημικρανίας, όπως η αυξημένη ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές.

Κι ενώ τα ερεθίσματα για πονοκέφαλο και ημικρανία μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, η αφυδάτωση και κατ’ επέκταση η δίψα συγκαταλέγονται στα πιο κοινά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η αφυδάτωση (ακόμα και η ήπια) είναι ένας από τους 10 κορυφαίους παράγοντες που προκαλούν ημικρανία.

Πώς θα αποφύγετε την κεφαλαλγία

Για να αποφύγετε πονοκεφάλους και ημικρανίες εξαιτίας της αφυδάτωσης:

  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε αρκετά και το χειμώνα.
  • Πίνετε περισσότερο νερό εάν έχετε συμπτώματα που προκαλούν απώλεια υγρών, όπως έμετο, διάρροια ή πυρετό.
  • Θυμηθείτε ότι η υπερβολική εφίδρωση είναι άλλη μια αιτία απώλειας υγρών. Ενυδατωθείτε λοιπόν εάν γυμνάζεστε ή αν κινείστε μέσα στην ημέρα και ιδρώνετε τακτικά.
  • Αποφύγετε υγρά που αυξάνουν την αφυδάτωση, όπως ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ.

Γιατί αφυδατωνόμαστε το χειμώνα;

Όταν ακούμε τη λέξη αφυδάτωση είναι λογικό να μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από καλοκαιρινές μέρες καύσωνα. Ωστόσο, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί και το χειμώνα, ακόμα κι αν οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μας κάνουν να ιδρώνουμε τόσο.

Ο κρύος αέρας είναι πολύ πιο ξηρός. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζεται το νερό στο περιβάλλον. Αυτό καθιστά την απλή πράξη της αναπνοής έναν παράγοντα που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια υγρών κατά τους ψυχρότερους μήνες. Επειδή ο αέρας είναι τόσο ψυχρός και ξηρός, το σώμα πρέπει να τον ζεστάνει και να τον «υγράνει» πριν εισέλθει στους πνεύμονες. Μόλις εκπνέουμε, αυτός ο ζεστός υγρός αέρας φεύγει.

Ωστόσο, η αναπνοή δεν είναι ο μόνος μηχανισμός αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το σώμα εκτελεί ορισμένες διεργασίες όταν κάνει κρύο στην προσπάθειά του να μας κρατήσει ζεστούς. Μία από τις παρενέργειες αυτών των διεργασιών μπορεί να είναι και η απώλεια υγρών.

Όταν κρυώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται με στόχο να εξοικονομήσει το σώμα θερμότητα. Αυτό εμποδίζει το αίμα να ρέει ελεύθερα παντού, παραμένοντας περισσότερο στον πυρήνα μας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουμε συχνά κρύα άκρα το χειμώνα.

Το συσσωρευμένο αίμα στον πυρήνα διατηρεί τα όργανά μας ζεστά και προστατευμένα αλλά παράλληλα εμποδίζει το σώμα να εντοπίσει την απώλεια υγρών με την ίδια ευκολία. Ως αποτέλεσμα, δεν διψάμε τόσο το χειμώνα, ακόμα κι αν είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι.

Το αίμα που κυλά στον κορμό μας μπορεί επίσης να κάνει πιο συχνές τις επισκέψεις μας στην τουαλέτα. Η διούρηση που προκαλείται από το κρύο συμβαίνει επειδή το αίμα στον πυρήνα προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που ενεργοποιεί τα νεφρά σε μια προσπάθεια να την μειώσουν. Το αποτέλεσμα; Συχνά πηγαινέλα στο μπάνιο…

Κι ενω οι συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να μην μας κάνουν να διψάμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση εάν τα υγρά που χάνουμε δεν αναπληρώνονται.