Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βλάψει ποικιλοτρόπως την υγεία μας. Αλλά οι προεκτάσεις των βλαβών φαίνεται να εκτείνονται σε ζωτικά όργανα του σώματός μας που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί, όπως οι πνεύμονες.

Πώς συνδέεται λοιπόν η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος με τη διατροφή;

Πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία των πνευμόνων

Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμονικών. Ακολουθώντας λοιπόν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, μπορούμε να μειώσουμε τη φλεγμονή και να διατηρήσουμε τα όργανά μας υγιή, στα πλαίσια βέβαια ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.

Τι αποκαλύπτουν έρευνες

Σύμφωνα με μελέτες, μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενούς πνευμονικής λειτουργίας και εμφάνισης ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

Χαρακτηριστικά, μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 άνδρες και διήρκεσε περίπου 13 χρόνια, αποκάλυψε ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με 30 έως 40% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ.

Άλλη έρευνα σε ασθενείς με ΧΑΠ αποκάλυψε ότι όσα άτομα ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ομοίως και τα άτομα που είχαν άσθμα. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων άσθματος, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, συριγμού και δύσπνοιας.

Πώς τα φρούτα και τα λαχανικά βελτιώνουν την υγεία των πνευμόνων

Τα άτομα με αναπνευστικές ασθένειες υποφέρουν συνήθως από φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία καθιστά δύσκολη τη διέλευση του αέρα.

Η περιορισμένη ροή αέρα μπορεί να έχει εξουθενωτική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών (διαλυτών φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών) που μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Διατηρώντας τους πνεύμονές μας υγιείς

Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργεί και οι πνεύμονες έχουν αναλάβει αυτή την πολύ σημαντική δουλειά. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την υγεία τους, ειδικά εφόσον γνωρίζουμε πως η χωρητικότητά τους μειώνεται με την ηλικία.

Εκτός από την τακτική άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα είναι, όπως είδαμε, ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσουμε τους πνεύμονές μας υγιείς με την πάροδο του χρόνου.

Τροφές που έχουν συνδεθεί με υγιέστερους πνεύμονες περιλαμβάνουν:

  • Μήλα
  • Πιπεριές
  • Παντζάρια
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Όσπρια
  • Ντομάτες
  • Μούρα