H νέα χρονιά μπήκε για τα καλά και πολλοί από εμάς ήδη κάναμε ένα σύντομο απολογισμό για το τι μας δίδαξε η προηγούμενη… Στο μικροσκόπιο του μυαλού μας ίσως μπήκαν γεγονότα και άνθρωποι που προκάλεσαν σκέψεις  και αυτές με την σειρά τους συναισθήματα που οδήγησαν σε ανάλογες πράξεις και συμπεριφορές.

Το πιο σημαντικό όμως σκέλος αυτής της ανασκόπησης αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός  του εαυτού μας και η επανατοποθέτηση των στόχων και των προτεραιοτήτων μας, απέναντι στις νέες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής.

Ξεδιπλώνοντας τη ζωή μας λοιπόν μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, ανακαλύπτουμε το εξής σημαντικό: βασικές ανάγκες, όπως η φροντίδα του εαυτού μας, η παρουσία των σημαντικών ανθρώπων δίπλα μας, η φιλία, η πνευματική διαύγεια και σωματική μας υγεία, η θαλπωρή του σπιτιού μας, το ζεστό μας φαγητό, λαμβάνονται πλέον ως δεδομένες και προσπερνιούνται σχεδόν μηχανικά στη δίνη της ολοένα και πιο απαιτητικής καθημερινότητας.

Το γεγονός αυτό σε δεύτερο χρόνο προκαλεί περαιτέρω σκέψεις και ανησυχία και για όσες ανάγκες μας ενδόμυχα καταπιέζουμε και στο τέλος φοβόμαστε ή δεν ξέρουμε πώς να φροντίσουμε.

Επαναπροσδιορισμός της στάσης ζωής μας με άξονα το «εγώ»

Ξεκινώντας απο τη ρεαλιστική τοποθέτηση, ότι η ζωή μας θα συνεχίσει να τρέχει με απαιτητικούς ρυθμούς, οι οποίοι πολλές φορές θα μας αποπροσανατολίσουν και θα μας απομακρύνουν απο τους αρχικούς μας στόχους (και) αυτή τη χρονιά, θα μπορούσαμε να καταγράψουμε και να υιοθετήσουμε ένα πιο συνειδητό πλάνο κάλυψης προτεραιοτήτων και αναγκών, βασισμένο σε κάποιους βασικούς κανόνες, με κεντρικό άξονα το «εγώ».

Πρακτικά, αυτό το πλάνο θα περιλαμβάνει τις εξής αρχές :

  • Εστιάζουμε σε ό,τι έχουμε και όχι σε ό,τι δεν έχουμε.
  • Κρατάμε καθαρό και τακτοποιημένο τον χώρο μέσα στον οποίο ζούμε.
  • Δεν μας απασχολεί να αρέσουμε παντού και πάντα. Μας απασχολεί να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
  • Δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.
  • Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως το να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά με οχτώ ώρες το βράδυ και να τρεφόμαστε σωστά, χωρίς καταχρήσεις.
  • Θέτουμε όρια στην καθημερινή χρήση του κινητού και των μέσων δικτύωσης.
  • Διεκδικούμε τη συναναστροφή με άτομα που αγαπάμε σε πραγματικό τόπο και χρόνο.
  • Δεν αναβάλλουμε δραστηριότητες ή οποιαδήποτε ενασχολήσεις που θα τονώσουν την ευεξία και την αυτοπεποίθηση μας, όπως η εγγραφή μας στο γυμναστήριο, σε μαθήματα χορού,κιθάρας, ζωγραφικής ή φωτογραφίας κτλ.
  • Προγραμματίζουμε και χαρίζουμε στον εαυτό μας ανελλιπώς μια (1) ώρα μέσα στην ημέρα, κάνοντας κάτι που θα τον χαλαρώσει, όπως μαγειρεύοντας, ακούγοντας μουσική, κάνοντας ένα περίπατο, απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, περνώντας χρόνο με το κατοικίδιο μας, διαβάζοντας ένα βιβλίο κτλ.
  • Δίνουμε ό,τι συναίσθημα θέλουμε και οι ίδιοι να πάρουμε πίσω!

Φροντίζοντας τον εαυτό μας, ανθίζοντας εμείς, σπέρνουμε ελπίδα γύρω μας. Φροντίζοντας τον χώρο μας και τα καθημερινά αγαθά που απολαμβάνουμε, γεμίζουμε την ψυχή και το μυαλό μας με φώς και τάξη. Φώς που θα γεμίσει την ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων της ζωής μας με θετική ενέργεια και μια στάση ζωής γεμάτη ευγνωμοσύνη απο τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα και τα πιο μεγάλα!

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την Κα Ιωάννα Ψωμιάδη, MSC ψυχοθεραπεύτρια.