Κάθε Γενάρη, εν όψει της έναρξης της νέας χρονιάς, πολλοί από εμάς βάζουμε την ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινή μας ρουτίνα σε πρώτο πλάνο. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, κάποιοι μπορεί ήδη να ξεκινήσαμε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Είναι όμως αυτός ο καλύτερος τρόπος να χάσουμε τα περιττά κιλά;

Ίσως αυτή η δίαιτα δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA Network Open», αν θέλουμε η δίαιτά μας να είναι ισορροπημένη και αποτελεσματική, η «απλή» διακοπή των υδατανθράκων από τη διατροφή μας, μάλλον δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, ειδικά μακροπρόθεσμα.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες κοόρτης, μελετώντας πέντε διαφορετικούς δείκτες σχετικά με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων:

  1. «Ολική» δίαιτα με έμφαση στην συνολική κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε υδατάνθρακες.
  2. Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με βάση το κρέας με έμφαση σε πρωτεΐνες και λιπαρά ζωικής προέλευσης.
  3. Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με βάση τα λαχανικά με έμφαση σε πρωτεΐνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης.
  4. Υγιεινή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες με έμφαση σε λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες, περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά.
  5. Ανθυγιεινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων με έμφαση σε περισσότερους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, ζωικές πρωτεΐνες και «κακά» λιπαρά.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων της μελέτης ανήλθε συνολικά στα 123.332 άτομα με μέση ηλικία τα 45 έτη και οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή και την αύξηση βάρους των συμμετεχόντων σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά συνδέεται με πιο αργή αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με μια χαμηλής ποιότητας δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που περιλαμβάνει κυρίως ζωικές πρωτεΐνες και «κακά» λιπαρά.

Επομένως, δεν παίζει ρόλο μόνο η αναλογία των μακροεντολών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λιπαρά) αλλά και η ποιότητά τους όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος σε βάθος χρόνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Γιατί το εύρημα αυτό έχει σημασία

Όταν αναζητάτε ένα κατάλληλο για εσάς διατροφικό πλάνο, είναι ωφέλιμο να λαμβάνετε υπόψη τη «μεγάλη» εικόνα, συνιστούν οι επιστήμονες. Ποιο τρόπο διατροφής μπορείτε να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα; Ποιες τροφές «λειτουργούν» καλύτερα για τον οργανισμό σας; Σας δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πιθανότατα διαφορετικές για κάθε άτομο.

Τι γνωρίζουμε με βεβαιότητα; Πως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών και «καλών» λιπαρών μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Εάν αισθάνεστε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, βεβαιωθείτε ότι αυτοί είναι υψηλής ποιότητας, προτρέπουν οι ερευνητές. Συμπεριλάβετε λοιπόν φυτικές πρωτεΐνες από λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και «καλά» λιπαρά από τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Εάν πάλι προτιμάτε το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, επικεντρωθείτε στο να βρείτε την ισορροπία χωρίς να στερείστε κάποιο από τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Στοχεύστε επίσης σε άλλες σημαντικές αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η καλή διαχείριση στρεσογόνων παραγόντων και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος.

Εκτός αυτών των παραγόντων υγείας και ευημερίας, η έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών βοηθά στην πρόληψη σοβαρών νόσων και διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της κατάθλιψης. Αξίζει λοιπόν να μπείτε στη διαδικασία, «παρέα» με όσα αναφέρθηκαν, να ενισχύσετε τον κοινωνικό σας κύκλο, καταλήγουν οι επιστήμονες.