Πολλοί από εμάς είτε το έχουμε αντιληφθεί είτε όχι, έχουμε συναντήσει και συνομιλήσει με ανθρώπους που είναι παθολογικοί ψεύτες.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε αυτά τα άτομα στη ζωή σας;

Το ψέμα και η υπερβολή είναι κομμάτι της καθημερινότητας – όλοι κάποια στιγμή λέμε μικρά ή μεγάλα ψέματα, για να δικαιολογηθούμε, να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από μια αλήθεια που πληγώνει ή να κερδίσουμε κάτι.

Η διαφορά είναι ότι οι παθολογικοί ψεύτες συχνά χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας και ενώ ξεκινούν τη φανταστική του ιστόρηση έχοντας πλήρη συναίσθηση της πράξης τους, αργότερα μπορεί και οι ίδιοι να πιστέψουν τον μύθο που έπλασαν.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychiatric Research and Clinical Practice, επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (APA), παθολογικοί ψεύτες θεωρούνται οι άνθρωποι που λένε 5 ή περισσότερα ψέματα καθημερινά για τουλάχιστον 6 μήνες.

Τα σημάδια τυπικά αρχίζουν να εκδηλώνονται από τα 10 έως 20 έτη:

  1. Λένε περίτεχνα ψέματα με πολλές λεπτομέρειες.
  2. Διηγούνται πολύπλοκες, δραματικές και απίθανες ιστορίες.
  3. Αλλάζουν συνεχώς την ιστορία τους.
  4. Αποφεύγουν τις ερωτήσεις σας.
  5. Αλλάζουν συνέχεια φίλους και εργασιακό περιβάλλον.
  6. Περνάνε μια ιστορία που κάποιος άλλος είπε ως δική τους.
  7. Λένε ψέματα που ξέρουν ότι θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
  8. Λένε ψέματα για κάτι ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος.
  9. Οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τα λόγια τους.
  10. Δείχνουν μία συναισθηματική απόσταση από τις συνέπειες που έχουν τα ψέματα τους.

Τι να κάνετε (και τι να μην κάνετε) σε μια τέτοια κατάσταση

Αν γνωρίζετε έναν τέτοιον άνθρωπο, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να τον αντιμετωπίσετε.

× Μην περιμένετε να παραδεχτούν ένα ψέμα, ακόμη και αν μπορείτε να αποδείξετε ότι λένε ψέματα. Οι παθολογικοί ψεύτες θα επιμείνουν στην ιστορία τους ακόμη και όταν είναι προφανές σε όλους τους άλλους ότι λένε ψέματα ή θα πουν καινούργια ψέματα για να καλύψουν τα προηγούμενα.

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις αλληλεπιδράσεις σας και ρωτήστε τους γύρω σας για να επαληθεύσετε τις αμφιβολίες σας.

× Μην το παίρνετε προσωπικά. Θυμηθείτε ότι η συμπεριφορά τους δεν αφορά εσάς.

Θέστε όρια σχετικά με το τι είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε στη σχέση σας. Ίσως χρειαστεί να απομακρυνθείτε αν τα ψέματα συνεχίζονται και το άτομο δεν είναι πρόθυμο να προσπαθήσει να αλλάξει.

× Μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Οι παθολογικοί ψεύτες μπορεί να περάσουν στην άμυνα αν τους κατηγορήσετε ότι λένε ψέματα και θα προσπαθήσουν να επιρρίψουν τις ευθύνες πάνω σας.

Προσπαθήστε να τους ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν θεραπεία προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και γιατί αισθάνονται την ανάγκη να λένε ψέματα. Σκεφτείτε να αναζητήσετε κι εσείς βοήθεια για να μάθετε πώς να θέτετε υγιή όρια και να μένετε προσγειωμένοι στη δική σας αλήθεια.