H παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία συνδέεται με ποικίλες σχετικές παθήσεις, γνωστές και ως μεταβολικό σύνδρομο. Αυτές περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, το αυξημένο σάκχαρο και τις αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα.

Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων το βάρος κυμαίνεται σε υγιές εύρος.

Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open έδειξε ότι όλες οι αιτίες θανάτου για τα άτομα που ήταν παχύσαρκα ήταν 36% χαμηλότερες σε όσους ένιωθαν λιγότερο μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι.

Μοναξιά βιώνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά το εύρημα της μελέτης είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με παχυσαρκία την βιώνουν αισθητά περισσότερο.

«Μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο της πρόληψης ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία βρίσκονταν οι διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής», υπογραμμίζει ο Δρ. Λου Κι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεκτίμησης της κοινωνικής και ψυχικής υγείας για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», προσθέτει.

Η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας. Οι άνθρωποι που ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν αισθάνονταν έτσι, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη.

Παχυσαρκία και μοναξιά

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα από τη βρετανική BioBank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητική πηγή που παρακολουθεί τους ασθενείς μακροπρόθεσμα.

Όσοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δεδομένα από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κοινωνική απομόνωση βρέθηκε να αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων – από άλλους παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.

Όλοι μας νιώθουμε μοναξιά κάποιες φορές, αλλά όταν αυτό το συναίσθημα είναι μόνιμο, μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή χρόνιου στρες, το οποίο είναι ανθυγιεινό.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι μέσω των ορμονών του στρες που επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό.

Επιπλέον, τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα μπορεί να μην λαμβάνουν τακτική ιατρική φροντίδα ή να έχουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου, η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι δραστηριότητες που προάγουν την υγεία.