Το kimchi είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τα οφέλη του στην πεπτική υγεία, την εγκεφαλική λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open υποστηρίζει ότι μπορεί να μας προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Στα πλαίσια της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 115.000 Κορεατών ηλικίας 40 έως 69 ετών – που συμμετείχαν στη μελέτη Health Examinees, η οποία εξετάζει περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες σε χρόνιες ασθένειες – και είδε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 μερίδες kimchi την ημέρα είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος.

Το κορεάτικο πικάντικο τουρσί δεν έγινε άδικα τόσο δημοφιλές και στη Δύση.

Φτιάχνεται από ζυμωμένα λαχανικά, τσίλι, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, πράσo, αλάτι, ζάχαρη και θαλασσινά.

Αν και υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη, τα πιο γνωστά παρασκευάζονται με λάχανο και ραπανάκι.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν να μην το παρακάνετε, καθώς περιέχει πολύ νάτριο.

Φτιάξτε το δικό σας kimchi

Θα χρειαστείτε 1 κινέζικο λάχανο, 3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο, λίγο τριμμένο τζίντζερ, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα sriracha ή πάστα τσίλι, 1 κουταλιά της σούπας χρυσή ψιλή ζάχαρη, αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού, 8 τριμμένα ραπανάκια, 2 τριμμένα καρότα και 4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Κόψτε το λάχανο σε λωρίδες 2,5 εκατοστών.

Βάλτε το σε ένα μπολ, ανακατέψτε το με 1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι και αφήστε το στην άκρη για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, φτιάξτε την πάστα kimchi αναμειγνύοντας το σκόρδο, το τζίντζερ, τη σάλτσα τσίλι, τη ζάχαρη και το ξίδι ρυζιού μαζί σε ένα μικρό μπολ.

Ξεπλύνετε το λάχανο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, στραγγίστε το και στεγνώστε το καλά.

Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με την πάστα, μαζί με τα ραπανάκια, το καρότο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Συσκευάστε το σε ένα μεγάλο βάζο, σφραγίστε το και αφήστε το να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα και στη συνέχεια παγώστε το.

Διατηρείται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες – η γεύση θα βελτιώνεται όσο περισσότερο μένει.

Όπως και το ξινολάχανο, έτσι κι αυτή η κορεατική σπεσιαλιτέ φέρνει τα οφέλη των προβιοτικών μαζί με βιταμίνες και φυτικές ίνες στο πιάτο μας.