Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με έρευνες. Χαρακτηριστικά, αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης  καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές και ο διαβήτης. Μια μάσκα ύπνου λειτουργεί ακριβώς ενάντια σε αυτό. Σκοπός της δηλαδή είναι να απαλλάξει τα μάτια από το νυχτερινό φως.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το δωμάτιό σας σκοτεινό, όπως το να έχετε κουρτίνες συσκότισης. Αλλά οι μάσκες είναι ακόμα μια γρήγορη και εύκολη λύση. Επιπλέον, μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητά τους στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κατέληξαν σε πολλά υποσχόμενα ευρήματα.

Τι αποκαλύπτουν έρευνες ως προς τη χρήση μάσκας και την ποιότητα του ύπνου

Σε πρόσφατη μετα-ανάλυση, ερευνητές από την Κίνα εξέτασαν δεκάδες μελέτες από όλο τον κόσμο που αφορούσαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Στις εν λόγω μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι που θα μπορούσαν δυνητικά να προάγουν τον καλό ύπνο, από τη χρήση μάσκας ματιών και ωτοασπίδων μέχρι το διαλογισμό.

Μελετώντας τα ευρήματα όλων αυτών των ερευνών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες ματιών (μόνες τους ή σε συνδυασμό με ωτοασπίδες) είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για τη βελτίωση του ύπνου των ασθενών.

Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι οι μάσκες ύπνου μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep» η οποία έδειξε ότι η χρήση τους μπορεί να βελτιώσει επίσης την εγρήγορση και τη μνήμη.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ζητήθηκε από άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών να φορούν μάσκες εναλλάξ κάθε εβδομάδα: να τις φορούν δηλαδή κάθε βράδυ για μια εβδομάδα και να τις βγάζουν την επόμενη. Στο τέλος κάθε εβδομάδας δινόταν στους συμμετέχοντες μια σειρά από τεστ.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η χρήση μάσκας βελτίωσε την εγρήγορση, το χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη των συμμετεχόντων.

Σε άλλη έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες προμηθεύτηκαν μια συσκευή που παρακολουθούσε τον ύπνο τους. Οι μισοί από αυτούς φορούσαν μάσκα ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Στα γνωστικά τεστ που ακολούθησαν, όσοι φορούσαν είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ως προς τον ύπνο, όσοι συμμετέχοντες κοιμούνταν με μάσκα φάνηκε να έχουν περισσότερο χρόνο βαθιάς- επανορθωτικής ανάπαυσης.