Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να σχετίζονται και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, λένε ερευνητές από το University College London (UCL).

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «Neurology» – το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας – συμμετείχαν σχεδόν 270.000 άνδρες με μέση ηλικία τα 59 έτη, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με στυτική δυσλειτουργία.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες δεν είχαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης.

Σε διάστημα 5 ετών, 1.119 άτομα ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σε σχέση με τα άτομα που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Μάλιστα, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε εκείνους στους οποίους εκδόθηκαν οι περισσότερες συνταγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Βέβαια, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, να μάθουμε περισσότερα για τα πιθανά οφέλη και τους μηχανισμούς αυτών των φαρμάκων και να εξετάσουμε τη βέλτιστη δοσολογία».

Tι είναι η στυτική δυσλειτουργία

Oι ειδικοί ορίζουν τη στυτική δυσλειτουργία ως την επίμονη και επανειλημμένη δυσκολία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει τη στύση, ώστε να έχει ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα.

Περίπου το 18% όλων των ανδρών στην Ευρώπη έχουν στυτική δυσλειτουργία, με τις πιθανότητες να την αναπτύξουν να αυξάνονται απότομα μετά την ηλικία των 40 ετών.

Η συνολική σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λίμπιντο και την επιθυμία του για σωματική οικειότητα.

Μπορεί, επίσης, να διαταράξει τη φυσιολογική διαδικασία διέγερσης.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη, για παράδειγμα, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία, καθώς η ασθένεια μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που χρειάζονται για μια στύση.

Στους ηλικιωμένους άνδρες, τα προβλήματα αιμοφόρων αγγείων τείνουν να είναι ο κύριος λόγος για τη στυτική δυσλειτουργία.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος είναι μικρότερα από αυτά της καρδιάς, η καρδιακή νόσος μπορεί να εμφανιστεί πρώτα στο πέος.

Λέγεται μάλιστα το 80% των ανδρών που πήγαν στα επείγοντα με ένα πρώτο έμφραγμα, ανέπτυξαν στυτική δυσλειτουργία κάποια στιγμή τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Στους νεότερους άνδρες το πρόβλημα είναι τις περισσότερες φορές ψυχολογικό. Το άγχος, η κατάθλιψη και το άγχος της απόδοσης, ειδικά όταν βρίσκονται σε μια νέα σεξουαλική κατάσταση, μπορεί να είναι η αιτία.

Aν παρουσιάζετε προβλήματα στύσης, επισκεφτείτε έναν ουρολόγο – ανδρολόγο, ο οποίος μπορεί με τις κατάλληλες εξετάσεις να προσδιορίσει την αιτία και να σας καθοδηγήσει.