Όταν έχει περάσει καιρός από τότε που κάναμε σεξ για τελευταία φορά, το να ξαναμπούμε στη διαδικασία μπορεί να μας φαίνεται απλά… τρομακτικό. Και βέβαια αυτό δεν είναι ούτε κάτι σπάνιο ούτε κάτι απίθανο. Αντίθετα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το σεξ είναι μια πράξη που μας φέρνει πιο κοντά με το άλλο άτομο και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει ή να δημιουργηθεί μια οικειότητα. Όταν αυτή η οικειότητα έχει χαθεί, ξεχαστεί, πληγεί ή δεν έχει χτιστεί ακόμη, είναι φυσικό να νιώθουμε ανασφαλείς και να σκεφτόμαστε αρνητικά, ακόμα και καταστροφικά.

Πώς θα κρίνει ο ερωτικός μας σύντροφος το σώμα μας, τις ικανότητές μας, την εμπειρία ή τις προτιμήσεις μας; Μήπως έχουμε χάσει την ικανότητά μας να κάνουμε καλό σεξ; Κι αν κάνουμε κάποιο λάθος; Μια ατυχή κίνηση; Αν η όλη κατάσταση είναι άβολη; Αν δεν τον/την ευχαριστήσουμε;

Αν προετοιμαστούμε, είναι πολύ πιο πιθανό να καταφέρουμε να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας δημιουργούν ανασφάλεια.

Φτιάχνουµε το σκηνικό

Ας σκεφτούμε από πριν τι μας αρέσει και τι θα μας κάνει να νιώσουμε πιο άνετα ώστε να φροντίσουμε να το έχουμε. Με ποια εσώρουχα μας αρέσει πιο πολύ το σώμα μας; Με πόσο και ποιον φωτισμό δεν αισθανόμαστε εκτεθειμένοι; Ποιο άρωμα μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ηρεμεί; Θέλουμε μουσική υπόκρουση ή σιωπή; Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε όλα όσα θα μας βοηθήσουν να περάσουμε μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς το στρες τού να τα ψάχνουμε τελευταία στιγμή.

Εξασκούµε τη συνειδητότητα

Μια από τις συνηθισμένες δυσκολίες που μπορεί να έχουμε όταν ετοιμαζόμαστε να κάνουμε σεξ είναι το να συγκεντρωθούμε στην πράξη, στο σώμα το δικό μας και του συντρόφου μας και να μην αφήνουμε το μυαλό μας να τρέχει σε τυχαίες σκέψεις, που μας αποσπούν. Σημαντικό είναι επίσης να ξεχάσουμε τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες. Όταν ανησυχούμε για το τι σκέφτεται ο σύντροφός μας για το σώμα μας, για το πώς του φάνηκε το φαγητό που μαγειρέψαμε ή για το ποια ταινία θα δούμε μετά, δυσκολευόμαστε να αφεθούμε και να απολαύσουμε τα συναισθήματα που προκύπτουν στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Όπως και για πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου το στρες γίνεται τροχοπέδη στην ευχαρίστησή μας, έτσι και σε αυτήν ιδιαίτερα βοηθητικός αποδεικνύεται ο διαλογισμός, καθώς αν να του αφιερώσουμε 10 λεπτά την ημέρα, θα καταφέρουμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και λιγότερο αγχωμένοι σε όλες τις στιγμές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ.

Επιβραδύνουµε

Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι πριν από το σεξ, δεν χρειάζεται να το πιέσουμε. Είναι σκόπιμο να πάρουμε τα πράγματα αργά. Αυτό θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε μακριά την πίεση, που πολλές φορές «σκοτώνει» τη λίμπιντο. Θα μπορούσαμε μάλιστα να το συζητήσουμε από πριν με τον σύντροφό μας και να του εκφράσουμε τις δυσκολίες και τις ανασφάλειές μας. Επίσης, καλό είναι να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στα προκαταρκτικά, τα χάδια, τα φιλιά, τα γλυκά λόγια… Ένα ωραίο μασάζ θα βοηθήσει στο να επανέλθει η οικειότητα και μερικές φορές αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Στη συνέχεια τα πράγματα θα εξελιχθούν ή και όχι. Δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Σημασία έχει να υπάρχει η εξερεύνηση, το παιχνίδι και να έρθουν κοντά οι δύο σύντροφοι. Ακόμα κι αν η σεξουαλική πράξη δεν ολοκληρωθεί αυτήν τη φορά, υπάρχει πάντα η επόμενη.