Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μία εσωτερική κατάσταση βαθιάς ηρεμίας, πληρότητας και ευδαιμονίας. Είναι η σύνδεση με τον πυρήνα του Εαυτού απ’ όπου μπορεί κανείς να αντλήσει δύναμη και ηρεμία!

Οι τεχνικές του διαλογισμού αποτελούν ένα εργαλείο αυτογνωσίας, που βοηθάει να έρθει η προσοχή του νου στο εδώ και τώρα, ελευθερώνονHREτας την περιττή ένταση και το στρες.

Συχνά ο νους είναι γεμάτος ένταση, πηδώντας σαν ένας μικρός “πίθηκος” πότε εδώ και πότε εκεί… Ο διαλογισμός είναι το κάλεσμα του νου στο εδώ και τώρα. Είναι η γείωση της προσοχής στην μόνη διαθέσιμη στιγμή… την παρούσα!

Μέσα από τον διαλογισμό, λοιπόν, εξασκείστε στο να φέρνετε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα, ελευθερώνοντας όλη την ένταση και το στρες που παράγεται όταν ο νους τρέχει στο μετά ή όταν μένει κολλημένος στο πριν.

Τι προσφέρει ο διαλογισμός;

Οι τεχνικές του διαλογισμού είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για να αδειάσουμε το νου, να βρούμε νοητική και συναισθηματική ισορροπία, να χαλαρώσουμε το σώμα και να συνδεθούμε με την βαθύτερη εσωτερική μας φύση.

Μέσα από τον διαλογισμό μαθαίνετε:

  • Nα «κεντράρετε» την προσοχή σας.
  • Nα ηρεμείτε.
  • Nα αναπνέετε βαθιά.
  • Nα χαλαρώνετε.
  • Nα έχετε επίγνωση στην παρούσα στιγμή.
  • Nα κατευνάζετε το στρες και τα συμπτώματά του στο σώμα, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ρηχή αναπνοή και τον αυξημένο καρδιακό παλμό.
  • Να ελευθερώνετε την ένταση.
  • Να κοιμάστε ήρεμα και βαθιά.

Πώς βοηθάει ο διαλογισμός στη διαχείριση του στρες;

Ο διαλογισμός βοηθάει στην αναγνώριση και την διαχείριση του στρες και των συμπτωμάτων του.

Μέσα από την συγκέντρωση της προσοχής στην αναπνοή και τις αισθήσεις στο σώμα, έρχεται η προσοχή του νου σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα και σταδιακά η ένταση μαλακώνει, η αναπνοή ηρεμεί, η καρδιά βρίσκει το ρυθμό της και όλα επιστρέφουν σε μία κατάσταση σωματικής και ψυχικής ισορροπίας.

Μέσα απ’ τον διαλογισμό μπορείτε να παρατηρήσετε όλες τις σκέψεις που περνούν απ’ το νου γεννώντας στρες και ένταση. Αναγνωρίζοντας την πηγή της έντασης, γίνεται διαθέσιμη και η πιθανότητα της απελευθέρωσής της.

Συνειδητοποιείτε από πού προέρχεται το στρες και μαθαίνετε να τοποθετείστε διαφορετικά στις καταστάσεις που το πυροδοτούν.

Μαθαίνετε, επίσης, να συγκεντρώνεστε στο παρόν, αφήνοντας έτσι την ανησυχία που δημιουργεί ο νους όταν περιπλανάται στις υποθέσεις και τα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον!

Παίρνοντας χρόνο για να διαλογιστείτε, συνδέεστε με τον εαυτό σας, γεμίζετε με ενέργεια και έχετε μεγαλύτερο απόθεμα ηρεμίας και εσωτερικής δύναμης για τις στιγμές που αντιμετωπίζετε κάποια πρόκληση.

Ο διαλογισμός θα σας χαρίσει μία αίσθηση βαθιάς ευεξίας και ηρεμίας, που μπορείτε να ανακαλέσετε όποια στιγμή την χρειάζεστε.

Η τακτική εξάσκηση είναι το κλειδί!

Αν θέλετε να βιώσετε την θετική επίδραση του διαλογισμού στην ζωή σας, ξεκινήστε να κάνετε εξάσκηση όσο πιο τακτικά μπορείτε.

Βάλτε την πρόθεση πως θα διαλογίζεστε κάθε μέρα έστω για 5 λεπτά. Μόνο τόσα λίγα λεπτά αρκούν για να νιώσετε την ένταση να αδειάζει και την θέση της να παίρνει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη!

Μην περιμένετε τις κατάλληλες συνθήκες για να δώσετε αυτήν την ανακούφιση στον εαυτό σας. Ξεκινήστε το διαλογισμό με τις συνθήκες που έχετε διαθέσιμες σήμερα.

Θέστε για το διαλογισμό σας μικρούς στόχους που μπορείτε να πετύχετε.

Βήμα-βήμα, θα φτάσετε όλο και πιο κοντά στη γαλήνη και την πηγαία δύναμη του εαυτού!

Πώς μπορώ να ξεκινήσω;

Ξεκινήστε σήμερα κιόλας, κλείνοντας μια στιγμή τα μάτια και παρατηρώντας τις επόμενες 10 αναπνοές.

Βρείτε μία στιγμή μέσα στην κάθε μέρα που θα την αφιερώνετε αντίστοιχα στο να φέρνετε την προσοχή σας στην αναπνοή.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να διαλογίζεστε στο ξεκίνημα της ημέρας σας, για να αρχίσετε τη νέα μέρα με επίγνωση και ηρεμία! Ή κάποια στιγμή μέσα στην μέρα που κάνετε το διάλειμμά σας, για να ανατροφοδοτηθείτε με ζωτική ενέργεια. Ή ακόμα και στο κλείσιμο της ημέρας, για να αδειάσετε απ’ όλη την ένταση της ημέρας και τη νοητική φασαρία και να προετοιμαστείτε για έναν βαθύ, απολαυστικό ύπνο!

Τι χρειάζεται για να διαλογιστώ;

Αυτό που χρειάζεστε ουσιαστικά είναι η απόφαση να το κάνετε!

Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα διαλογισμού και δεσμευτείτε σ’ αυτήν.

Δώστε την υπόσχεση στον εαυτό σας πως θα αφιερώνετε κάθε μέρα χρόνο στο να διαλογιστείτε και να ευθυγραμμιστείτε με την εσωτερική σας πηγή.

Μπορείτε να καθιερώσετε μία στιγμή μέσα στη μέρα που θα το κάνετε αυτό και να βρειτε ένα ήρεμο σημείο που σας εμπνέει να κάθεστε για να φέρνετε την προσοχή σας σε εσάς!

Δοκιμάστε διάφορα στυλ διαλογισμού, εξερευνώντας τι είναι αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο! (πχ καθοδηγούμενος διαλογισμός, οραματισμός, διαλογισμός ενσυνειδητότητας, προοδευτική
χαλάρωση κα.).

Παρατηρήστε ποιο στυλ σας βοηθάει καλύτερα να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να χαλαρώσετε βαθιά.

Πειραματιστείτε και εξερευνήστε τις άπειρες δυνατότητες που ξεδιπλώνονται μέσα από τον διαλογισμό!

Και να θυμάστε:

Ο διαλογισμός είναι η επαφή με την αληθινή σας φύση, που είναι φως και αρμονία.

Ο νους είναι όπως οι μύες στο σώμα. Όσο εξασκείτε την συγκέντρωσή του τόσο δυναμώνει!

Μέσα από τον διαλογισμό, λοιπόν, ο νους συγκεντρώνεται, καθαρίζει, γαληνεύει και σας χαρίζει μία εσωτερική “λιακάδα”.

Ειδικά τις μέρες που νοητικά έχετε βάρος σαν ένας συννεφιασμένος ουρανός, να θυμάστε να διαλογίζεστε για να βρίσκετε πάλι την διαύγεια και το φως του πιο καθαρού εσωτερικού ουρανού σας!