Γνωρίζαμε ήδη ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε εντελώς το πρωινό, αλλά τώρα ερευνητές από τη Γαλλία και την Ισπανία λένε ότι δεν πρέπει ούτε να το καθυστερούμε, γιατί έτσι βάζουμε σε κίνδυνο την καρδιά μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, για κάθε ώρα που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μεγαλώνει κατά 6%.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνιστούμε στους ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους στις 8π.μ.», δηλώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη μελέτη προσθέτει ότι η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9π.μ. αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59%.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια μεταβολική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και ταυτοποιείται από τις αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Τι να περιλαμβάνει το πρωινό για γερή καρδιά

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε σύγκριση με τους εξευγενισμένους κόκκους, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πολλαπλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συμπερίληψη περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή μας μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.

Για γλυκά, αλλά και υγιεινά, πρωινά επιλέξτε αυτό το τιραμισού βρώμης.

Προτιμήστε energy balls με φυστικοβούτυρο, βρώμη και ξηρούς καρπούς για έκρηξη ενέργειας σε μια μπουκιά.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με αβοκάντο toast με αβγά ποσέ και φέτα.

Ρόδι

Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών του ροδιού, και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, το ρόδι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ό,τι το πράσινο τσάι ή ο χυμός πορτοκαλιού, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Δοκιμάστε αυτό το αναζωογονητικό και χορταστικό smoothie με σαγκουίνι, ρόδι και αβοκάντο.

Κόκκινα φρούτα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, το φραγκοστάφυλο και τα κράνα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που παίζουν κεντρικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Τα κόκκινα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών κόκκινων φρούτων μπορεί να μειώσει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Προσπαθήστε να προσθέσετε διαφορετικούς τύπους στη διατροφή σας για να επωφεληθείτε από τα μοναδικά οφέλη για την υγεία τους.

Δώστε χρώμα στο πρωινό σας με αυτό το απολαυστικό και υγιεινό smoothie bowl με μούρα.