Το περπάτημα θεωρείται μια από τις καλύτερες ασκήσεις για απώλεια βάρους, αλλά υπάρχει μία τεχνική που ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητά της στην καύση του λίπους.

Το power walking είναι παρόμοιο με το τυπικό βάδισμα αλλά γίνεται με μεγαλύτερη ένταση και με ταχύτερο ρυθμό.

Tips για να πετύχετε τη σωστή τεχνική

  • Φορέστε στον καρπό σας ένα fitnessband, το οποίο καταγράφει την πρόοδό σας, τα βήματα που κάνετε μέσα στην ημέρα, αλλά και τις συνολικές θερμίδες που καίτε. Μετρήστε πόσα βήματα κάνετε σε ένα λεπτό. Ο στόχος είναι 135. Ως όριο ανάμεσα στο γρήγορο περπάτημα και στο τρέξιμο θεωρούνται τα 140 βήματα το λεπτό. Ο διασκελισμός είναι αρκετά μεγάλος – άνοιγμα πάνω από 50 εκατοστά.
  • H κίνηση στα χέρια πρέπει να είναι έντονη και αρμονική. Λυγίστε τους αγκώνες και κλείστε τις παλάμες σας σε γροθιές, έτσι ώστε τα χέρια να μπορούν να ταλαντεύονται πιο γρήγορα. Όταν προβάλλετε μπροστά το ένα χέρι, πρέπει να ακολουθεί την ίδια κίνηση το αντίθετο πόδι.
  • Φανταστείτε ότι μπροστά σας απλώνεται μια νοητή ευθεία γραμμή. Σκοπός σας είναι να περπατάτε πάνω σε αυτήν σαν να περπατούσατε σε τεντωμένο σχοινί. Σηκώστε ψηλά το κεφάλι σας και κοιτάζετε ευθεία μπροστά και όχι στο έδαφος.
  • Σφίξτε κορμό και χαλαρώστε τους ώμους. Tο σώμα πρέπει να έχει μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός. Προσπαθήστε να ελέγχετε τις κινήσεις και να μη χαλάτε τη στάση του σώματός σας.

Πότε θα δείτε αποτελέσματα

Χρειάζεστε μόνο 20-30 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

Το powerwalking είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, καθώς μπορεί εύκολα να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις σας.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, υποστηρίζει ότι 10 λεπτά power walking την ημέρα είναι αρκετά, όχι μόνο για χάσετε τα περιττά κιλά, αλλά και για να παρατείνετε την διάρκεια ζωής σας.

Αν ξεκινάτε τώρα, στοχεύστε στα 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Μόλις συνηθίσετε τη διαδρομή, προσπαθήστε να την ολοκληρώσετε σε λιγότερο χρόνο.

Για να συνεχίσετε να προοδεύετε, πρέπει σταδιακά να αυξήσετε τόσο τον όγκο (αριθμός βημάτων) όσο και την ένταση (ταχύτητα) του περπατήματός σας για να συνεχίσετε να καίτε θερμίδες καθώς αποκτάτε καλύτερη φόρμα.