Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου. Περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως λαμβάνουν διάγνωση κάθε χρόνο.

Πριν αγχωθούμε, όμως, διαβάζοντας νούμερα είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη προοδεύει. Οι πολυάριθμες νέες θεραπείες παρατείνουν τη ζωή ακόμα και των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η καλύτερη θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να αμελούμε τις εξετάσεις μας αλλά ούτε και να αγνοούμε το οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.

Η έγκαιρη διάγνωση αποδεικνύεται σωτήρια όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού. Αυτή περιλαμβάνει τον προγραμματισμό τακτικών εξετάσεων των μαστών, τακτικές μαστογραφίες αλλά και αυτοεξέταση του μαστού σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Radiology, το περιοδικό της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, η ετήσια προληπτική μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά 40%.

Το πρόβλημα είναι ότι μόνο το 50% ή λιγότερο των γυναικών συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Στις συστάσεις της το 2023 η Ομάδα Εργασίας προτείνει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε διετή έλεγχο μεταξύ 40 και 74 ετών.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι ο διετής έλεγχος των γυναικών 50-74 και 40-74 έδειξε μείωση της θνησιμότητας κατά 25,4% και 30%, αντίστοιχα.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, η Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο Καρκίνου συνιστούν ετήσιο έλεγχο για γυναίκες μέσου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζοντας όσο η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της.

Οι ειδικοί έχουν, επίσης, δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση για το πώς ο προσυμπτωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα μαστού ή μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς να ανιχνεύσουν νωρίτερα τον καρκίνο.

Τα καλά νέα

  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού μειώνονται από το 1990 περίπου και έπειτα, εν μέρει λόγω του καλύτερου ελέγχου και της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου, της αυξημένης ευαισθητοποίησης και των συνεχώς βελτιούμενων θεραπευτικών επιλογών.
  • Μόνο το 20% περίπου όλων των όγκων του μαστού είναι καρκινικοί.
  • Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμοι.
  • Οι δυνατότητες θεραπείας του καρκίνου γενικότερα και του καρκίνου του μαστού ειδικότερα, βελτιώνονται συνεχώς καθώς όλο και περισσότερα καινοτόμα φάρμακα υπόσχονται μακρά επιβίωση και πολύ καλή ποιότητα ζωής ακόμα και στις γυναίκες που βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση και μάχονται με τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού.