Πολλοί βιώνουμε σωματική και πνευματική «πτώση» μετά το φαγητό το μεσημέρι και νιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε έναν υπνάκο. Οι αιτίες; Ποικίλες, από τον «κακό» βραδινό ύπνο μέχρι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων στο μεσημεριανό μας ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, η έλλειψη άσκησης ή ενυδάτωσης κτλ.

Οι συνήθεις διαθέσιμες επιλογές για να απαλλαγούμε από την μεσημεριανή κόπωση; Λίγος ύπνος, μια σύντομη προπόνηση ή μια μικρή δόση καφεΐνης.

Τι είναι καλύτερο να κάνουμε;

Να κοιμηθώ ή να μην κοιμηθώ;

Ο ύπνος 15 με 20 λεπτά το μεσημέρι μπορεί να έχει πολλά βραχυπρόθεσμα οφέλη, σύμφωνα με έρευνες, όπως:

  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης
  • Ενίσχυση της εγρήγορσης

Ο μεγαλύτερης διάρκειας μεσημεριανός ύπνος (30 έως 60 λεπτών) μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τη μνήμη, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, περισσότερος χρόνος ξεκούρασης μετά το φαγητό το μεσημέρι μπορεί να οδηγήσει σε νωθρότητα και να επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα του νυχτερινού ύπνου, ειδικά εάν διαρκεί έως αργά το απόγευμα.

Πόσοι όμως από εμάς έχουμε χρόνο για μεσημεριανή ξεκούραση σε καθημερινή βάση;

Mόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να σκεφτεί τον ύπνο το μεσημέρι ως επιλογή, κυρίως λόγω των ωραρίων στην εργασία. Επομένως, οι περισσότεροι πρέπει να αντέξουμε, βρίσκοντας άλλους τρόπους να αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι.

Βόλτα, καφές ή και τα δύο

Ο σύντομος ύπνος είναι ίσως η ιδανική λύση, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κάντε μια βόλτα 15 έως 20 λεπτών μετά το μεσημεριανό σας γεύμα.

Μπορείτε μάλιστα να κάνετε έναν συνδυασμό:

Να πιείτε λίγο καφέ και ύστερα να περπατήσετε.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και η έκθεση στο ηλιακό φως παίζουν ρόλο

Τα φαγητά που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν το αίσθημα κόπωσης το μεσημέρι. Επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθώς και οι μεγάλες ποσότητες φαγητού θέτουν το σώμα σε μια φυσική κατάσταση «ξεκούρασης και πέψης».

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και ότι λαμβάνετε επαρκές ηλιακό φως το πρωί για να βοηθήσετε το σώμα σας να ρυθμίσει καλύτερα τους φυσικούς κύκλους του ύπνου.

Πιο παραγωγικοί το απόγευμα

Η συχνή εφαρμογή των τριών παραπάνω στρατηγικών (ύπνος, άσκηση, καφεΐνη) μετά το φαγητό, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, μόνο θετικά αποτελέσματα φαίνεται να αποφέρουν. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τη σημασία των υγιεινών διατροφικών επιλογών στο μεσημεριανό γεύμα και όχι μόνο, καθώς και τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο τη νύχτα (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).

Δοκιμάστε ό,τι ταιριάζει στο πρόγραμμά σας και ακολουθήστε εκείνη τη μέθοδο που νιώθετε πως αποδίδει καλύτερα για εσάς, δημιουργώντας την ιδανική προσωπική σας απογευματινή ρουτίνα.