Υπολογίζεται ότι το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά, ενώ το 25% ροχαλίζει τακτικά, συχνά διακόπτοντας και τον ύπνο του συντρόφου τους, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine. Αν σας ταλαιπωρεί το ροχαλητό και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, επιστήμονες από την Αυστραλία λένε ότι, αντί να αλλάξετε το στρώμα σας, μπορείτε απλά να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ERJ Open Research έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αποφρακτική υπνική άπνοια από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

«Μια υγιεινή διατροφή με βάση τα πράσινα λαχανικά θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία – δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Aντίθετα, τα άτομα που ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζαχαρούχα ποτά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders παρατήρησαν, επίσης, ότι οι άνδρες επωφελήθηκαν περισσότερο από μια φυτική διατροφή σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζουμε έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, κατάθλιψη, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες ειδικά του τύπου της κολπικής μαρμαρυγής και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Oι παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία: Η στένωση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται πιο συχνή καθώς οι μύες του λαιμού εξασθενούν φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου.
  • Υπερβολικό βάρος: Η παχυσαρκία συμβάλει στην αύξηση των διαγνώσεων. Το επιπλέον λίπος γύρω από τον λαιμό μπορεί να συμπιέσει τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Φύλο: Πριν από την ηλικία των 50 ετών, η υπνική άπνοια είναι πιο συχνή στους άνδρες. Ωστόσο, αυτό το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνεται αργότερα στη ζωή.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Περίπου στο 25% έως 30% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
  • Συνήθειες: Η κατανάλωση αλκοόλ και ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση, σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ.