Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Cell αποκαλύπτει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το  Εργαστήριο Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης παρατήρησαν ότι το χρόνιο στρες κάνει ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται ουδετερόφιλα, να σχηματίζουν κολλώδεις δομές που μοιάζουν με ιστό, διευκολύνοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα να εισβάλουν στους ιστούς.

«Είδαμε αυτή την τρομακτική αύξηση των μεταστατικών αλλοιώσεων στα ζώα. Η αύξηση των μεταστάσεων ήταν έως και τετραπλάσια», σχολιάζει η ερευνητική ομάδα.

Μετάσταση ή και δευτεροπαθής εντόπιση, ονομάζεται η απόσπαση καρκινογόνων κυττάρων από τον πρωτοπαθή καρκινικό όγκο και η μεταφορά τους κατά συνέχεια ιστού ή μέσω της λέμφου ή της αιματικής κυκλοφορίας σε άλλα μέρη του σώματος και η δημιουργία δευτερεύοντος όγκου (μεταστατικός όγκος).

«Η μείωση του στρες θα πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της θεραπείας και της πρόληψης του καρκίνου», προτείνουν οι ερευνητές

Ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Τα τελευταία ευρήματα, ωστόσο, μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί ο καρκίνος μπορεί να επιστρέψει ακόμα και μετά από τη φαινομενική του ίαση με χημειοθεραπεία ή εγχείρηση.

Ο καρκίνος από μόνος του συνδέεται άμεσα και έμμεσα με ιδιαίτερα αγχώδεις διαδικασίες. Οι οποίες σε συνδυασμό με το επιπλέον στρες της καθημερινότητας επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στην ποιότητα ζωής του κάθε ατόμου.

«Το στρες είναι κάτι που δεν μπορούμε πραγματικά να αποφύγουμε στους ασθενείς με καρκίνο», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες αλλαγές. Έχοντας να διαχειριστούν, επεξεργαστούν και αποδεχτούν όλα όσα φέρνει η ασθένεια μπροστά τους.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι αν διαγνωστείτε με καρκίνο, δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε την ασθένεια, την ασφάλιση ή την οικογένειά σας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει το άγχος», προσθέτουν.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι οι άνθρωποι με χρόνιο στρες, οι οποίοι έχουν άγχος ή κατάθλιψη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 32% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ερευνητές του University College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, υποστηρίζουν ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτούν βιολογικούς μηχανισμούς, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονή, συμβάλλοντας έτσι σε γονιδιακή αστάθεια και σε μεταλλάξεις του DNΑ, με τελικό αποτέλεσμα την καρκινογένεση.