Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις επιπτώσεις που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία και την ευεξία σας. Οι πιο πολλές σας είναι πάνω κάτω ήδη γνωστές. Επομένως, γιατί ακόμα να κάθεστε;

Οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να… σπάσετε τον φαύλο κύκλο της καθιστικής ζωής και να απολαμβάνετε από εδώ και στο εξής μια πιο χαρούμενη, από κάθε άποψη, καθημερινότητα.

Πώς να… ξεφύγετε από την καθιστική ζωή;

Χρησιμοποιήστε τις σκάλες

Αυτή η μικρή αλλαγή θα μπορούσε να κάνει θαύματα για την υγεία σας.

Το ανέβασμα της σκάλας είναι μια σωματική δραστηριότητα κατά την οποία μπορεί κανείς να κάψει θερμίδες, να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς και να γεμίσει ενέργεια.

Όσο δύσκολο κι αν σας φανεί στην αρχή, πολύ σύντομα το σώμα σας θα συνηθίσει και θα τις ανεβοκατεβαίνετε με ευκολία.

Κάντε μια μικρή βόλτα με τα πόδια μετά το μεσημεριανό

Μια σύντομη βόλτα μετά το γεύμα δεν είναι μόνο ευεργετική για την πέψη αλλά και ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε λεπτοί και υγιείς.

Έρευνα μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition» αναφέρει ότι πολλές μικρές περίοδοι άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι καλύτερες από μια συνεχόμενη συνεδρία όσον αφορά τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα – παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Postgraduate Medicine», η τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά

Έτσι, θα προσθέσετε λίγα ακόμη βήματα στην ημέρα σας, χωρίς καν να το σκεφτείτε.

Κάντε 15 λεπτά γυμναστική

Αν δεν έχετε χρόνο, δεν χρειάζεται να απορρίψετε τελείως τη γυμναστική. Μπορείτε να κάνετε έστω 15 λεπτά.

Δοκιμάστε να ξυπνήσετε νωρίτερα και να πάτε για ένα σύντομο τρέξιμο ή μια βόλτα με τον σκύλο σας πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Μην υποτιμάτε επίσης μερικά λεπτά ασκήσεων με το σωματικό σας βάρος, όπως κοιλιακούς, push-ups ή σανίδες, οι οποίες μπορούν να γίνουν οπουδήποτε μέσα σε λίγα λεπτά.

Το multitasking μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο όταν θέλετε να προλάβετε πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε λοιπόν να το ενσωματώσετε όπου μπορείτε.

Βλέπετε τηλεόραση; Ένα επεισόδιο 30 λεπτών ισοδυναμεί με 30 λεπτά αποδοτικής άσκησης ενώ δεν θα καταλάβετε πώς περνάει η ώρα.

Ετσι στο επόμενο binge watching που θα κάνετε, περπατήστε στο διάδρομο, κάντε στατικό ποδήλατο, κάντε διατάσεις, χρησιμοποιήστε βάρη για ενδυνάμωση του άνω και του κάτω μέρους του σώματος ή κάντε ασκήσεις Pilates. Γενικά, κάντε ό,τι σας αρέσει και σας βολεύει.

Κάντε ένα διάλειμμα κάθε μία ώρα

Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο πιο αργός γίνεται ο μεταβολισμός σας. Ακόμα και να μην μπορείτε να κάνετε μια βόλτα, σταθείτε απλά στο γραφείο σας όρθιοι για μερικά λεπτά.

Περπατήστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο

Συνδέστε τα ακουστικά σας, βάλτε το τηλέφωνο στην τσέπη σας και περπατήστε όση ώρα μιλάτε. Σε περίπτωση που είστε στο γραφείο, κάντε ένα 10λεπτο διάλειμμα και βγείτε να περπατήσετε μόνοι σας ή παρέα με έναν συνάδελφο.

Ερευνες δείχνουν ότι το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική οξύτητα. (Θυμηθείτε: Για να βγούμε έξω, ανεβοκατεβαίνουμε από τις σκάλες.)

Χρησιμοποιήστε μία μπάλα πιλάτες αντί για καρέκλα

Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον πόνο στην πλάτη και να βελτιώσει τη στάση του σώματος. Ενώ κάθεστε στην μπάλα, μπορείτε να κάνετε μερικές ήπιες διατάσεις για τον αυχένα, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.

Δοκιμάστε μια κίνηση τύπου χούλα χουπ, περιστρέφοντας τη λεκάνη σας για να ενεργοποιηθούν οι μυς του κορμού. Εάν θέλετε να δουλέψετε τους κοιλιακούς τεντώστε εναλλάξ το κάθε πόδι, κρατώντας το σταθερό για 15 δευτερόλεπτα.

Βάλτε μουσική…

Ο χορός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να νιώσετε καλύτερα, να κάψετε θερμίδες και να βελτιώσετε την ισορροπία και τον συντονισμό μας.

Χορέψτε ενώ μαγειρεύετε, διπλώνετε τα ρούχα ή σκουπίζετε με την ηλεκτρική…