Οι ακτίνες του ήλιου είναι γνωστό πως είναι επιβλαβείς για την υγεία καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Όμως, για το πρώτο φως της ημέρας, τα πράγματα φαίνεται να είναι αλλιώς, εφόσον προσέχουμε και έχουμε το μέτρο.

Τι κερδίζετε αν εκτίθεστε στο φως του ήλιου το πρωί

Το πρωινό φυσικό φως μπορεί να σας βοηθήσει να:

Βελτιώσετε τον ύπνο σας

Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα που απολάμβαναν τον πρωινό ήλιο είχαν πιο ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν.

Αν και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας κρατούν ξάγρυπνους τη νύχτα, δεν χάνετε κάτι να ξυπνήσετε νωρίτερα και να αφιερώσετε 5 λεπτά ηρεμίας στον εαυτό σας πίνοντας καφέ στο μπαλκόνι σας.

Ρυθμίσετε το μεταβολισμό σας

Ο ήλιος το πρωί βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον κύκλο ύπνου- αφύπνισης. Η εύρυθμη λειτουργία αυτού του ρολογιού παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την οστική πυκνότητα. Σε συνδυασμό με τα ισορροπημένα επίπεδα ασβεστίου, η βιταμίνη D μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση.

Μεταξύ των πηγών βιταμίνης D, είναι ως γνωστόν και ο ήλιος.

Νιώθετε στα καλύτερά σας

Έχετε άγχος και κάνετε ανήσυχες σκέψεις;

Το πρωινό φως του ήλιου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να καταπραΰνει το στρες.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας».

Αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που μπορεί να νιώθουμε θλίψη όταν παραμένουμε σε σκοτεινά δωμάτια για πολλή ώρα.

Έχετε περισσότερη ενέργεια

Το ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας λόγω της ενεργοποίησης μελατονίνης και να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητά σας.

Εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, βγείτε για λίγο στον ήλιο και δοκιμάστε ξανά αφού επιστρέψετε. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε διαφορά.

Κάνει το δέρμα σας να λάμπει

Η μέτριας έντασης πρωινή ηλιακή ακτινοβολία είναι ευεργετική καθώς ενισχύει την κυκλοφορία, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές δέρμα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση ορισμένων δερματικών προβλημάτων, όπως η ψωρίαση.

Τι να προσέχετε

Το πρωινό φως μπορεί να είναι πιο ήπιο, αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να το απολαμβάνετε με τις ώρες ούτε βέβαια χωρίς προστασία.

  • Αποφύγετε τις υπερβολές

Οι πολλές ώρες έκθεσης στο ηλιακό φως χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαύματος αλλά και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, γερνά πρόωρα την επιδερμίδα.

  • Προστατέψτε (και) τα μάτια σας

Ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μάτια μας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.

Εκτός από το αντηλιακό σας λοιπόν, μην ξεχνάτε και τα γυαλιά σας.