Γνωρίζαμε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την απόχρωση της επιδερμίδας ή την ηλικία, αλλά τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging δείχνει ότι όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται όλο και πιο ευάλωτο.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Johns Hopkins Kimmel Cancer Center βρήκαν ότι καθώς το δέρμα γερνάει, γίνεται πιο σκληρό και χάνει την ελαστικότητά του, γεγονός που αυξάνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ICAM1.

Αυτή η πρωτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων μέσα στους όγκους, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσουν, ενώ παράλληλα, διευκολύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο λόγος που οι μεγαλύτεροι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής, μετάστασης και θνησιμότητας από το μελάνωμα – την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος – σε σύγκριση με τους νεότερους.

Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Νίκαιας στη Γαλλία εντόπισαν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνους του δέρματος, όπως τα άτομα που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς καθώς και όσοι πάσχουν από μελαγχρωματική ξηροδερμία (κληρονομική πάθηση του δέρματος που συνδέεται με υπερβολική ευαισθησία στην έκθεση στο ηλιακό φως).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες έχουν παχύτερο δέρμα με λιγότερο λίπος από κάτω και περισσότερο κολλαγόνο από το δέρμα των γυναικών, γεγονός που το καθιστά πιο ευαίσθητο σε βλάβη από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, όπως οι μεταλλάξεις στο γονίδιο CDKN2A, που η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει σε ένα 20% έως 40% των οικογενειών που πάσχουν από μελάνωμα.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί εύκολα να προληφθεί και να θεραπευθεί όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.

Tο Skin Cancer Foundation συνιστά να…

  • Αναζητάτε σκιά, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.
  • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και τη χρήση σολάριουμ με υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος (UVA/UVB) με SPF 15 ή υψηλότερο κάθε μέρα. Για εκτεταμένη υπαίθρια δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε ένα ανθεκτικό στο νερό, ευρέος φάσματος (UVA/UVB) αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο.
  • Εφαρμόζετε αντηλιακό (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) σε ολόκληρο το σώμα σας 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή μετά από κολύμπι ή υπερβολική εφίδρωση.
  • Κρατήστε τα νεογέννητα μακριά από τον ήλιο και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για το πότε πρέπει να ξεκινήσετε να βάζετε αντηλιακό στο μωρό σας.
  • Είναι σημαντικό να παρατηρείτε το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές και να επισκέπτεστε τον δερματολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για επαγγελματική δερματική εξέταση.

Και ναι, αυτές οι συστάσεις ισχύουν για όλο το χρόνο, όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα.

Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι το χιόνι αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης από τον ήλιο.

Παράλληλα, όσο υψηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας ακόμη κι αν πηγαίνετε για σκι.