Τα χρώματα γύρω μας έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία, να αλλάξουν τη διάθεση, την εστίαση, τη σκέψη και κατ’ επέκταση την επικοινωνία με τους γύρω μας.

Η επιστημονική μελέτη για το πώς τα χρώματα, οι υφές και η αίσθηση του χώρου επηρεάζουν τη διάθεση, τις σκέψεις και την παραγωγικότητά μας υπάρχει από τη δεκαετία του 1960. Ο τρόπος πάλι με τον οποίο κάθε χρώμα επιδρά στην ψυχολογία μας χρονολογείται από τις απαρχές της ανθρωπότητας.

Η μαγεία των χρωμάτων

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία για το χρώμα: απόχρωση, κορεσμός και φωτεινότητα.

Απόχρωση είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του κάθε χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Κορεσμός είναι το πόσο «καθαρό» είναι ένα χρώμα- η ένταση μιας απόχρωσης από τον γκρίζο τόνο (καθόλου κορεσμός) έως το καθαρό, ζωντανό χρώμα (υψηλός κορεσμός).

Η φωτεινότητα είναι το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι το χρώμα, από το μαύρο (χωρίς φωτεινότητα) έως το λευκό (πλήρης φωτεινότητα).

Ο κορεσμός και η φωτεινότητα καθορίζουν κατά κύριο λόγο την απόκρισή μας στα χρώματα.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν χώρο για χαλάρωση, τοίχοι ή επιφάνειες που δεν είναι πολύ κορεσμένες αλλά είναι σχετικά φωτεινές, τα πιο ανοιχτά χρώματα είναι ιδανικά. Βέβαια, το γεγονός ότι το χρώμα επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε σε έναν χώρο, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αρνητική αντίδραση εάν βιώσουμε κάτι αρνητικό μέσα σε αυτόν, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Ποια χρώματα μας ανεβάζουν και ποια μας ρίχνουν…;

Κόκκινο και Πορτοκαλί

Το κόκκινο και το πορτοκαλί είναι ζεστά χρώματα που αυξάνουν την αίσθηση της ζεστασιάς. Εάν βάψετε ένα δροσερό δωμάτιο με ένα χρώμα στο φάσμα του κόκκινου και του πορτοκαλί, μπορεί να αρχίσετε να το αντιλαμβάνεστε ως πιο ζεστό.

Οι κόκκινοι τοίχοι ή τα κόκκινα ρούχα μας τραβούν την προσοχή και μπορεί να είναι σημάδι προειδοποίησης. Το κόκκινο μπορεί επίσης να συσχετιστεί με την επιθετικότητα, καθώς και με το πάθος.

Το πορτοκαλί και το κόκκινο συνδέονται τέλος με το αίσθημα της πείνας, αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο όταν το φαγητό τοποθετείται σε κόκκινο πιάτο.

Κίτρινο

Το χρώμα της χαράς, το κίτρινο, είναι επίσης ένα ζεστό χρώμα, φιλόξενο και ελκυστικό. Έχει συσχετιστεί με τη θετική σκέψη.

Πράσινο

Το πράσινο είναι ένα χρώμα «φιλικό» προς την όρασή μας. Τα κωνικά κύτταρα των ματιών που είναι ουσιαστικά χρωματικοί υποδοχείς, βλέπουν με ευκολία το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Το πράσινο είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, γι’ αυτό βρίσκεται σε πολλά σχολεία και νοσοκομεία.

Μπλε

Το μπλε θεωρείται ένα δυναμωτικό χρώμα και σε ορισμένες αποχρώσεις μπορεί να είναι ηρεμιστικό. Το μπλε σχετίζεται επίσης με τη συγκέντρωση και τη διαύγεια της σκέψης, σύμφωνα με μελέτες.

Μωβ

Το μωβ και το βιολετί είναι ένας συνδυασμός των δύο άκρων: του κόκκινου, που είναι το πιο «καυτό» χρώμα, και του μπλε, που είναι το πιο δροσερό.

Το μωβ μπορεί να έχει παρόμοιες καταπραϋντικές ιδιότητες με το μπλε και μπορεί επίσης να διεγείρει τη φαντασία.

Μαύρο

Στη δυτική κουλτούρα, το μαύρο συνδέεται με το θάνατο, το πένθος και τη θλίψη, αλλά μπορεί επίσης να συσχετιστεί με τη δύναμη και την αναγέννηση.

Ένα μαύρο δωμάτιο μπορεί να κάνει την καθημερινότητα να φαίνεται κάπως μελαγχολική ή να προκαλέσει πιο έντονα συναισθήματα οικειότητας.

Λευκό

Το λευκό χρησιμοποιείται συχνά για να κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο καθαρός.

Τα άσπρα δωμάτια μπορεί να φαίνονται ευρύχωρα αλλά άδεια και εχθρικά. Το λευκό χρώμα μπορεί επίσης να μεταφέρει μια αίσθηση λιτότητας και μινιμαλισμού. Κάποιοι μπορεί να το βρουν ηρεμιστικό ή αναζωογονητικό, ενώ άλλοι το αντίθετο.

Ενεργήστε με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις

Ενώ συγκεκριμένα χρώματα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη συγκέντρωση και αυξάνουν την αντιληπτή χαλάρωση, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη δική σας ψυχολογία.

Δεν ανταποκρινόμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σε όλα τα χρώματα, επομένως πριν βάψετε τον τοίχο σας κίτρινο με την προσδοκία να χαμογελάτε κάθε μέρα, ξανασκεφτείτε το και δείτε αν πραγματικά αυτό είναι το χρώμα που σας ταιριάζει…