Δεν είναι κακό να τρώτε ένα βραδινό σνακ πού και πού. Ωστόσο, εάν το νυχτερινό φαγητό, σας έχει γίνει συνήθεια, ίσως αναρωτιέστε το πώς μπορείτε να το «κόψετε», δεδομένων των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία.

Η λήψη περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεστε τη νύχτα σε τακτική βάση μπορεί να σας προσθέσει βάρος. Επιπλέον, αυτή η κακή συνήθεια ενδέχεται να επηρεάσει την εργασιακή σας απόδοση αφού μπορεί να βιώσετε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή στομαχόπονο την επόμενη μέρα. Άλλη μια αρνητική συνέπεια αφορά την ψυχική υγεία. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ τη νύχτα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ενοχές ή θλίψη.

Τέλος, το φαγητό αργά τη νύχτα έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές.

Για να σταματήσετε το τσιμπολόγημα

Πολλές φορές, μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά:

Αλλάξτε τη νυχτερινή σας ρουτίνα

Για παράδειγμα, εάν έχετε την τάση να τρώτε σοκολάτα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση κάθε βράδυ, προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο κρεβάτι πίνοντας τσάι ή να κάνετε ολιγόλεπτη χαλαρωτική γιόγκα προτού ξαπλώσετε.

Τρώτε τακτικά μέσα στην ημέρα

Βεβαιωθείτε ότι είστε χορτάτοι όλη την ημέρα και μην περιμένετε τη νύχτα για να γεμίσετε το άδειο σας στομάχι.

Κοιμηθείτε καλά

Προετοιμαστείτε για έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο. Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε τις συσκευές σας, να φορέσετε άνετες πιτζάμες και απλά να χαλαρώσετε στο κρεβάτι σας.

Κρατήστε ημερολόγιο

Τι συνηθίζετε να τρώτε και να πίνετε όλη μέρα;

Η παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής για λίγο καιρό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε δυνητικά προβληματικά μοτίβα, όπως το να παραλείπετε γεύματα, που θα μπορούσαν να σας οδηγούν στο να τσιμπολογάτε το βράδυ.

Προγραμματίστε εκ των προτέρων το σνακ σας

Τι ακριβώς θα καταναλώσετε τη νύχτα; Εάν είστε του γλυκού, σκεφτείτε μια πιο υγιεινή επιλογή όπως ένα παγωτό φρούτου. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει η μπανάνα, απλά κόψτε την σε ροδέλες και βάλτε την στην κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ ή για τουλάχιστον 12 ώρες. Την επόμενη μέρα τη βάζετε μαζί με λίγο γάλα στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα σας να αποκτήσει την υφή παγωτού.

Για αλμυρές επιλογές, δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών (π.χ. μια χούφτα καρύδια ή ανάλατα φιστίκια) ή ένα κράκερ ολικής αλέσεως με μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών.

Καλό θα ήταν επίσης να προγραμματίσετε το μέγεθος της μερίδας του σνακ σας. Αντί να πάρετε ολόκληρο το σακουλάκι με τους ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε να τους μοιράσετε σε πολύ μικρότερα σακουλάκια που θα έχετε έτοιμα στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Προσοχή στους περισπασμούς

Το να τρώτε ενώ κάνετε κάτι άλλο μπορεί να σας εμποδίσει να συνειδητοποιήσετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Εάν τείνετε το βράδυ να βλέπετε πολλή τηλεόραση για παράδειγμα, τότε καλύτερα να τσιμπήσετε κάτι εκ των προτέρων.

Οπλιστείτε με υπομονή (και επιμονή)

Ο προσδιορισμός του τι λειτουργεί καλύτερα για τον καθένα απαιτεί δοκιμές και λάθη. Οι συνήθειες, ειδικά αυτές που αφορούν το φαγητό, μπορεί να είναι δύσκολο να τις αποχωριστούμε.

Έχετε υπομονή και θυμηθείτε πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καθιερώσετε μια νέα ρουτίνα.

*Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν πιστεύετε ότι τρώτε λόγω έντονων αρνητικών συναισθημάτων όπως άγχος και θλίψη ή λόγω κάποιας πιθανής διατροφικής διαταραχής είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ειδικό για να λάβετε άμεσα την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη.