Στην αρχή μιας γνωριμίας με ένα άτομο που θεωρούμε πως μας ταιριάζει, μας διακατέχει ο ενθουσιασμός. Έτσι, ενώ μπορεί να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι μια φιλία θα είναι προβληματική, παραβλέπονται.

Όπως έχουν δείξει έρευνες, μια δυνατή και υποστηρικτική φιλία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη γενική μας ευεξία. Από την άλλη πλευρά, μια τοξική φιλία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευημερία μας.

Δεν μπορείτε να επιλέξετε την οικογένειά σας, μπορείτε όμως τους φίλους σας

Προσέξτε αυτά τα αρνητικά σημάδια στη φίλη ή το φίλο σας:

#1 Μιλά μονίμως άσχημα για τους άλλους

Εάν ο φίλος ή η φίλη σας σας μιλάει συχνά άσχημα και επικριτικά για άλλους φίλους, γιατί να μην κάνει το ίδιο και για εσάς;

Στην αρχή, μπορεί να νιώσετε πιο κοντά με ένα άτομο εάν αισθάνεστε ότι σας εμπιστεύεται τα παράπονά του. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ο φίλος σας είναι συνέχεια δυσαρεστημένος με τους περισσότερους ανθρώπους στη ζωή του, τότε αυτό θα πρέπει μάλλον να σας προβληματίσει.

#2 Δεν είστε ο εαυτός σας μαζί του/της

Υγιής φιλία είναι αυτή στην οποία κανείς νιώθει ελεύθερος να είναι ο εαυτός του. Έτσι μόνο αναπτύσσονται αυθεντικές συνδέσεις. Εάν βρίσκεστε συνεχώς σε επιφυλακή ή απλά νιώθετε ότι δεν είστε ο εαυτός σας στην παρέα, μάλλον θα πρέπει να εξερευνήσετε περαιτέρω από πού προέρχονται αυτές οι αμφιβολίες.

#3 Νιώθετε εξαντλημένοι αφού τον/ την συναντήσετε

Νιώθετε ανεβασμένοι, κουρασμένοι ή… αδιάφοροι αφού περνάτε χρόνο με το συγκεκριμένο άτομο;

Πολλές φορές, το σώμα γνωρίζει πολύ καλύτερα πότε μια φιλία δεν είναι υγιής.

Αν παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που βρίσκεστε με έναν συγκεκριμένο φίλο νιώθετε κόπωση μετά, αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αφήσετε να περάσει απαρατήρητο.

#4 Μεταφέρει τα μυστικά άλλων

Αρχικά, μπορεί να νιώθετε τιμή που ο φίλος ή η φίλη σας επέλεξε να μοιραστεί αυτά τα μυστικά μαζί σας. Ταυτόχρονα όμως, δεν σας προκαλεί και μια δυσπιστία;

#5 Τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία

Είστε πάντα το άτομο που προσεγγίζει πρώτο το άλλο και σχεδιάζει συναντήσεις; Νιώθετε τακτικά ότι οι προσπάθειές σας να διατηρήσετε τη φιλία δεν είναι ανταποδοτικές; Αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει ισορροπία στο «δούναι και λαβείν»;

Ρωτάει ο φίλος σας για τη ζωή σας ή είναι ο ίδιος το επίκεντρο των συζητήσεων; Αν ισχύει το δεύτερο, Εάν ναι, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε περαιτέρω τη σχέση σας.

#6 Σας μειώνει… διακριτικά

Ίσως συμβαίνει μέσω ενός κομπλιμέντου ή μιας ερώτησης που σας κάνει να αναρωτιέστε ποιες είναι οι προθέσεις του/της.

Παρεξηγήσεις συμβαίνουν μεταξύ φίλων, αλλά συχνά αισθάνεστε μπερδεμένοι για την πρόθεση πίσω από τις δηλώσεις ενός φίλου, η εμπιστοσύνη στη φιλία σας έχει ήδη κλονιστεί.

#7 Παραβιάζει τα όριά σας

Είναι ο φίλος σας δεκτικός και σέβεται τα όριά σας ή επιχειρεί να τα ξεπεράσει;

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα παραβίασης των ορίων:

  • Νιώθετε πίεση να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που έχετε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θέλετε και κρίνεστε κάθε φορά που αρνείστε.
  • Ο φίλος σας συνεχίζει να αναφέρει συγκεκριμένα θέματα που δεν θέλετε να συζητάτε.
  • Περιμένει πάντα από εσάς να τον προσκαλέσετε όποτε περνάτε χρόνο με άλλους φίλους.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Όλοι έχουμε μια φωνή μέσα μας, που κάποτε μας συγκρατεί και άλλοτε μας απελευθερώνει. Το να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας σημαίνει ότι αναγνωρίζετε συναισθήματα που μπορεί να μοιάζουν ότι έρχονται από το πουθενά, ωστόσο είναι σημαντικά και μας επηρεάζουν.

Όταν κάτι δεν σας… κολλάει που μπορεί να είναι σαν μια ενοχλητική σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού σας ή σαν γουργουρητό στο στομάχι σας, πάρτε το χρόνο σας και αναλογιστείτε την απομάκρυνση από πρόσωπα και καταστάσεις.