Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, λιγότερες από 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε βάθος χρόνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνώρισαν ότι η σχέση μεταξύ των προτύπων ύπνου και της υπέρτασης, δεν αποτελεί «αποκάλυψη». Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα στοιχεία αυτής της σύνδεσης παρέμεναν μέχρι σήμερα ασυνεπή.

Η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 16 μελέτες. Οι πληροφορίες αφορούσαν περιστατικά υπέρτασης για 1.044.035 άτομα σε 6 χώρες που δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης σε περιόδους παρακολούθησης που κυμαίνονταν από 2 έως 18 έτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμόντουσαν για μικρότερα των 7 ωρών χρονικά διαστήματα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, ανεξαρτήτως καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα και άλλων, όπως η ηλικία.

Ο συσχετισμός ήταν ακόμη πιο ισχυρός για τους ανθρώπους που κοιμούνταν λιγότερες από 5 ώρες.

«Με βάση τα δεδομένα, όσο λιγότερο κοιμάστε τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ Καβέ Χοσεϊνί, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στο Κέντρο Καρδιάς της Τεχεράνης.

«Ο ύπνος 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, όπως συνιστάται από τους ειδικούς, φαίνεται να είναι ιδανικός και για την καρδιά σας», επεσήμανε ο ίδιος.

Αναλυτικά τα ευρήματα

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες συσχετίστηκε με 7% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 11% όταν η διάρκεια του ύπνου ήταν μικρότερη από 5 ώρες.

Ο Χοσεϊνί ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι συγκρίσιμα με τις επιπτώσεις του διαβήτη και του καπνίσματος, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης ενός ατόμου κατά τουλάχιστον 20%.

Εξήγησε επίσης ότι ενδεχόμενοι παράγοντες κακού ύπνου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαταραχές, όπως η υπνική άπνοια, η κατάθλιψη, το υπέρμετρο άγχος, η υπερφαγία καθώς και παράγοντες όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ, η νυχτερινή εργασία ή άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.

«Ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες»

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων στη μελέτη κυμαίνονταν από 35 έως 61 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς (61%) ήταν γυναίκες.

Οι γυναίκες που ανέφεραν λιγότερες από 7 ώρες ύπνου είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την έκπληξή τους που δεν βρήκαν διαφορές με βάση την ηλικία στη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της υπέρτασης, καθώς τα πρότυπα ύπνου συχνά αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

«Ο πολύ λίγος ύπνος φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες», είπε Ο Χοσεϊνί.

Και συνέχισε:

«Η μελέτη είχε περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς των δεδομένων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιώντας πιο ακριβείς μεθόδους».

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

«Ο υψηλότερος κίνδυνος για τις γυναίκες θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε ορμονικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στις διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων που μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τα πρότυπα ύπνου και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι ευθύνες φροντίδας της οικογένειας και το εργασιακό άγχος που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου των γυναικών, μπορούν επίσης να προστεθούν στην εξίσωση. Όλα αυτά συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.