Η κακή ποιότητα διατροφής συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Ως εκ τούτου, η βελτίωσή της είναι ζωτικής σημασίας για να είναι η καρδιά μας «γερή» και να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, σε νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Penn State που δημοσιεύθηκε στο Current Developments in Nutrition, οι ερευνητές ανέλυσαν τον αντίκτυπο μιας διατροφικής παρέμβασης στην ποιότητα της διατροφής και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Η παρέμβαση αυτή αφορούσε την καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο.

Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα αβοκάντο κάθε μέρα;

Στην έρευνα διάρκειας 26 εβδομάδων συμμετείχαν 1.008 άτομα ηλικίας 25 ετών και άνω με κοιλιακή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία κλήθηκε να καταναλώνει καθημερινά ένα αβοκάντο και έλαβε οδηγίες συμπερίληψής του στο συνολικό πλάνο διατροφής. Η άλλη ομάδα αντίθετα, δεν άλλαξε διατροφικές συνήθειες ενώ περιόρισε την κατανάλωση αβοκάντο σε δύο ή λιγότερα το μήνα.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο, όπως ο όγκος του σπλαχνικού λίπους, το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL (καλή χοληστερόλη) παρακολουθήθηκαν επίσης ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 1 αβοκάντο καθημερινά, κατόρθωσαν να συμμορφωθούν με τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές ως προς την υγιεινή διατροφή.

Συγκεκριμένα, υπήρξε αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών και ευνοϊκότερη αναλογία ακόρεστων (καλών) προς κορεσμένων (κακών) λιπαρών στη διατροφή τους.

Τα οφέλη του αβοκάντο

Τα αβοκάντο, εκτός από γευστικά, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά, με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Journal of the American Heart Association να επισημαίνει ότι η κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι γεμάτα διαιτητικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά, ιδιαίτερα μονοακόρεστα λιπαρά που είναι ευεργετικά για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Και τα οφέλη τους δεν σταματούν εκεί.

Τα αβοκάντο, παρόλο που είναι θερμιδικά πυκνά, συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, καθώς εντείνουν το αίσθημα κορεσμού. Μια μερίδα αβοκάντο (το ένα τρίτο του φρούτου) παρέχει 9 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως επιβεβαιώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal‌, η οποία βρήκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του χαμηλότερου ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος), της περιφέρειας μέσης και του συνολικού βάρους.

Γενικά, οι περισσότεροι ενήλικες, πλην εκείνων που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις και θα πρέπει να ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις του γιατρού τους, μπορούν να επωφεληθούν από τη συμπερίληψη του αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, δηλώνουν οι ειδικοί.

Βέβαια, το εν λόγω φρούτο, δεν αποτελει προφανώς τη μοναδική λύση για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Υπάρχουν πολλές πηγές καλών λιπαρών και φυτικών ινών, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Η προσθήκη ενός υγιεινού τροφίμου είναι μια καλή αρχή…

Πολλές μελέτες καταλήγουν σταθερά στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών και θνησιμότητας.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει το ρόλο που μπορούν να παίξουν συγκεκριμένες τροφές στις στρατηγικές βελτίωσης της διατροφής.

«Η προσθήκη ενός συγκεκριμένου υγιεινού τροφίμου είναι μια καλή αρχή για μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, οι στρατηγικές για την υιοθέτηση μιας συνολικά καλής διατροφής και την προώθηση της μακροζωίας επεκτείνονται πέρα από παρεμβάσεις που βασίζονται σε ένα και μόνο τρόφιμο.

Kάθε άτομο θα πρέπει να συμβουλεύεται διατροφολόγο έτσι ώστε να ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που να λειτουργεί μακροπρόθεσμα για εκείνο και να περιλαμβάνει μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε παράγοντες που συνδέονται με το βάρος και την υγεία μας, όπως ο ύπνος, η άσκηση, το στρες κτλ.», καταλήγουν οι επιστήμονες.