Σαλάτα. Πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στο πιάτο μας αλλά συνήθως την τρώμε με βαριά καρδιά αφού δεν έχουμε σε καθημερινή βάση χρόνο για πειραματισμούς. Κι όμως, αυτό το υγιεινό πιάτο, έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης, αρκεί να κάνουμε μια μικρή προσπάθεια αναβάθμισης…

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για να τρώτε τη σαλάτα σας στο εξής, αν όχι με ενθουσιασμό, τουλάχιστον με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Προσθέστε ποικιλία

Δοκιμάστε η σαλάτα σας να έχει περισσότερη ποικιλία σε υφές και γεύσεις, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά. Αντί για σκέτο μαρούλι, τι θα λέγατε για συνδυασμό του μαλακού μαρουλιού με το τραγανό λάχανο; Τι θα λέγατε επίσης για λίγο σέσκουλο με σπανάκι και ρόκα;

Άλλη μια καλή ιδέα είναι να συνδυάσετε τα φρούτα με τα λαχανικά. Λίγο πορτοκάλι αναμειγμένο σε πικρά φυλλώδη λαχανικά εξισορροπεί την ένταση της γεύσης και άλλα ωμά φρούτα, όπως τα αχλάδια και τα μήλα ψιλοκομμένα στη σαλάτα, προσθέτουν μια τραγανή πινελιά.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε αποξηραμένα φρούτα, όπως χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα κτλ., τα οποία συνήθως εναρμονίζονται πλήρως με την πικάντικη οξύτητα του θρυμματισμένου κατσικίσιου τυριού.

Πείτε ναι στην πρωτεΐνη

Ίσως το ψητό κοτόπουλο να είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να βασίζεστε στο κρέας για πρόσληψη πρωτεΐνης. Υπάρχουν κι άλλες καλές επιλογές, όπως τα βραστά αυγά καθώς και τυριά όπως το χαλούμι στη σχάρα, το τόφου και το τέμπε.

Καρυκεύματα

Πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο αλάτι και πιπέρι, αλλιώς προσθέστε αλμυρή γεύση με ελιές, κάπαρη, κονσέρβες ψαριών, παρμεζάνα ή τουρσί.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μπαχαρικά, όπως η μέντα για φρεσκάδα, η θρεπτική μαγιά ή μια καυτερή σάλτσα.

Συνδυάστε σωστά το dressing σας

Ό,τι ταιριάζει σε μια σαλάτα, δεν είναι πάντα νόστιμο σε μία άλλη. Ένα πλούσιο ντρέσινγκ για σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να μην πηγαίνει για παράδειγμα με το σπανάκι, αλλά να έχει υπέροχη γεύση περιχυμένη στο λάχανο. Από την άλλη, τα πιο σκληρά λαχανικά μπορούν να συνδυαστούν σχεδόν με τα πάντα, από μια ελαφριά βινεγκρέτ με εσπεριδοειδή έως μια πλούσια σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα ή τα γαλακτοκομικά.

Γλυκάνετε τη βινεγκρέτ σας

Οι βασικές συνταγές βινεγκρέτ περιλαμβάνουν συνήθως ξύδι, λάδι και ένα γαλακτωματοποιητή, αλλά η γλυκύτητα είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείται.

Λίγο μέλι, αγαύη, σιρόπι σφενδάμου, ακόμα και λίγη μαρμελάδα μπορεί να ισορροπήσει τέλεια το ντρέσινγκ σας ώστε να μην είναι υπερβολικά όξινο.

Δεν υπάρχει μόνο το κρουτόν

Τι θα λέγατε για λίγα ρεβίθια μέσα στη σαλάτα για έξτρα φυτικές ίνες και πρωτεΐνη; Είναι τόσο τραγανά όσο το κρουτόν, όπως και οι τορτίγιες ή ακόμα και λίγη θρυμματισμένη φρυγανιά.

Ολοκληρώστε με μυρωδικά

Η προσθήκη βοτάνων και μυρωδικών όπως ο μαϊντανός, το κόλιανδρο, ο άνηθος, το σχοινόπρασο, το κρεμμύδι είναι ένας γρήγορος τρόπος για να απογειώσετε γευστικά τη σαλάτα σας και μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσετε ό,τι έχει απομείνει στο ψυγείο σας.

*Σημαντική υπενθύμιση

Προσαρμόστε τις σαλάτες σας ανά εποχή

Τα εκτός εποχής προϊόντα στερούν την ποιότητα και την καλή γεύση από τη σαλάτα. Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ιδανικά πάντα στην εποχή τους.

*Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον σεφ και καθηγητή μαγειρικής, Γιώργο Ριστάνη.