Πώς βοηθά την υγεία μας το άγγιγμα; Η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα μωρά και είναι καθοριστική καθώς μας επιτρέπει να βιώνουμε το περιβάλλον γύρω μας και να επικοινωνούμε.

To άγγιγμα και η επαφή μέσω της αγκαλιάς της μητέρας, το χάδι και η παρηγοριά στο κλάμα είναι πολύ σημαντικά για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Το άγγιγμα είναι απαραίτητο για να καταλάβουν τα βρέφη ότι ο κόσμος δεν είναι επικίνδυνος και για να καλλιεργηθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Είναι ένα απαραίτητο μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και ερεθισμάτων.

Ακόμη και όταν πια μεγαλώσουμε, συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη το άγγιγμα για να ανακουφιστούμε ή να πάρουμε δύναμη

Για παράδειγμα, πολλοί επιλέγουμε συχνά θεραπείες που έχουν να κάνουν με το άγγιγμα και τα χέρια (π.χ. θεραπευτικό μασάζ), οι οποίες όμως εφαρμόζονται σε μία επιλεγμένη συνθήκη, που την αποδεχόμαστε και την επιτρέπουμε.

Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ολλανδία επανεξέτασαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες για το άγγιγμα και την υγεία μας και είδαν ότι ήταν εξίσου ευεργετικό για τους ενήλικες όσο και για νεογέννητα.

Μια μελέτη που επανεξέτασε η ερευνητική ομάδα, έδειξε ότι το καθημερινό 20λεπτο ήπιο μασάζ για έξι εβδομάδες σε ηλικιωμένους με άνοια μείωσε την επιθετικότητα και τα επίπεδα ενός δείκτη στρες στο αίμα τους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το μασάζ βελτίωσε τη διάθεση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, ο τύπος της αφής και η διάρκειά της δεν είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες.

Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.

Το άγγιγμα, λοιπόν, ανακουφίζει και θεραπεύει, αλλά, επίσης, μας δίνει θάρρος και εμπνέει εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ασθενείς που υπέφεραν από σοβαρές ασθένειες και δέχονταν ένα φιλικό χτύπημα από τον γιατρό τους στην πλάτη είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, τόνισε ότι οι τύποι αφής που εξετάστηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν θετικές εμπειρίες στις οποίες συμφώνησαν οι εθελοντές. «Αν κάποιος δεν αισθάνεται ένα άγγιγμα ως ευχάριστο, είναι πιθανό να τον αγχώσει», ξεκαθαρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Χέρι-χέρι γινόμαστε πιο χαρούμενοι και υγιείς

Το κράτημα των χεριών συμβαίνει στον άνθρωπο ενστικτωδώς από την βρεφική ακόμα ηλικία. Τα μωρά για παράδειγμα, σφίγγουν με τα χεράκια τους τους γονείς τους όταν τα αγγίζουν στις παλάμες.

Μια τέτοια σύνδεση πυροδοτεί αξιοσημείωτες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Από τα χέρια μας περνούν ευαίσθητες νευρικές ίνες που συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της πέψης , της διάθεσης και της αναπνοής.

Η πίεση στις παλάμες ενεργοποιεί αυτές τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις στο δέρμα οι οποίες στέλνουν θετικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό με τη σειρά του στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου με μια επίσης μεγάλη ποικιλία σημαντικών λειτουργιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση και επομένως μετριάζεται η αντίδραση του σώματος στο στρες.