Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής είναι απαραίτητο. Τι γίνεται όμως εάν η δίαιτα που ακολουθείτε σας προκαλεί πονοκέφαλο;

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ειδικά εάν δεν τρώτε αρκετά ή εάν δεν ενυδατώνεστε επαρκώς. Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβετε ποιες διατροφικές αλλαγές ευθύνονται για τις ενοχλήσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι «ένοχοι» περιλαμβάνουν:

1. Πεινάτε ή έχετε υπογλυκαιμία

Όταν δεν τρώτε αρκετά ή παραλείπετε γεύματα στερείστε θρεπτικών συστατικών, που λειτουργούν ως καύσιμα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά.

Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλότερες από το κανονικό. Σε αυτήν την περίπτωση ο πονοκέφαλος μπορείτε να συνοδεύεται από αίσθημα ζάλης, αδυναμίας ή ευερεθιστότητας.

Πώς θα το φτιάξετε

Συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές θερμίδες. Ενώ το θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την μείωση του βάρους, δεν πρέπει να τις μειώνετε σε υπερβολικό βαθμό.

Δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα αντί να εξοικονομείτε όλες τις θερμίδες σας για το δείπνο, για να διατηρείτε και πιο σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

2. Είστε αφυδατωμένοι

Στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος μπορεί να ξεκινήσετε γυμναστική. Κι ενώ η φυσική δραστηριότητα μας ωφελεί ποικιλοτρόπως, εάν χάνετε υγρά και δεν τα αναπληρώνετε ή εάν απλώς δεν πίνετε αρκετό νερό, τότε μπορεί να αφυδατωθείτε και να έρθετε αντιμέτωποι με τον ενοχλητικό πονοκέφαλο.

Είναι επίσης πιθανό να αισθανθείτε δίψα, ζάλη, κόπωση, ακόμα και ξηροστομία, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική του Κλίβελαντ.

Πώς θα το φτιάξετε

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα. Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν πίνετε αρκετό παρακολουθώντας το χρώμα των ούρων σας, μιας και τα σκουρόχρωμα υποδηλώνουν αφυδάτωση.

Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να… «φάτε» το νερό σας, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε νερό όπως πορτοκάλι, αγγούρι, καρπούζι και σέλινο.

3. Η δίαιτα στερείται θρεπτικών συστατικών

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί μερικές φορές να κάνει πιο δύσκολη την κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί τον πονοκέφαλο.

Η νέα δίαιτα θα μπορούσε για παράδειγμα να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο και ως εκ τούτου στην εμφάνιση πονοκεφάλων, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική του Κλίβελαντ.

Πώς θα το φτιάξετε

Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρέσκων τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Με την διεξαγωγή εξετάσεων μπορείτε να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για ανεπάρκεια και να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να την διορθώσετε.

4. Φάγατε κάτι που πυροδότησε την ημικρανία

Σε ορισμένους ανθρώπους, μερικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες, επομένως η ενόχληση μπορεί να οφείλεται σε κάτι που πρόσφατα προσθέσατε στην διατροφή σας. Σύμφωνα με την Association of Migraine Disorders, αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

  • Παλαιωμένα τυριά
  • Αλκοόλ
  • Καφεΐνη
  • Σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Σάλτσα σόγιας
  • Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Πώς θα το φτιάξετε

Εάν πιστεύετε ότι οι πονοκέφαλοι σας προκαλούνται από συγκεκριμένες τροφές, μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τις τροφές που καταναλώσανε για να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και τι τρώτε κάθε μέρα.

Αφού εντοπίσετε τις τροφές που μπορεί να σας προκαλούν ενοχλήσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε να τις ελαττώσετε για να δείτε εάν έχετε λιγότερους πονοκεφάλους.